09:37 / 08.07.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

165. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Foto: Zenobillis / Shutterstock

U organizaciji udruge "Nikola Tesla - Genij za budućnost"  u Zagrebu se od 9. do 12. srpnja u povodu 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle (10. srpnja 1856.) i osmog Dana Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacija održava tradicionalna manifestacija "Tesla & friends".

Što će se sve moći vidjeti i čuti doznali smo od predsjednice Udruge "Nikola Tesla - Genij za budućnost" Dragice Mihajlović i dekalnice Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  Anice Hursa Šajatović, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Prvi dan manifestacije je 9. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu s početkom u 16 sati - tada će biti održan prigodan program demonstracije Teslinih pokusa.


- Pokuse izvodi kustos Tehničkog muzeja Renato Filipi. On svake godine dodaje nešto novo i uvijek zanimljivo govori. Obično su tu pokusi visokofrekventnih struja, bežićni prijenos elektromagnetskih titraja, daljinsko upravljanje brodom, tamo je i model Teslina transformatora, a na zidu je prikazano Teslino djetinjstvo, školovanje, rad i život u Americi, te postignuća i priznanja, nabrojila je Dragica Mihajlović.

Tekstilno-tehnološki fakultet već 12 godina podržava inicijativu obilježavanja Teslina rođendana.


- Pridružujemo se u organizaciji kviza vezanoga za fiziku, te rad i djelo Nikole Tesle, koji se provodi u prostorima fakulteta, najavila je Anica Hursa Šajatović.


Na sam Teslin rođendan, 10. srpnja, bit će organiziran performans "Tesline golubice" kod Teslina spomenika.


- Položit ćemo i vijenac, a prigodni program će završiti puštanjem tri golubice jer poznato je da je Tesla imao poseban odnos s bijelim golubicama. Mi ćemo tako simbolično slati poruke jer to su golubovi pismonoše, i poruka koji prvi golub donese na odredište bit će pročitana na večernjem programu u hotelu Esplanade, otkrila je Dragica Mihajlović.


U Hotelu Esplanade održat će se, naime, dodjela godišnje nagrade "Nikola Tesla Genij za budućnost" i okrugli stol o važnosti inovacija za društvo.


Okrugli stol uvod je u ovogodišnju konferenciju "Tesla u Zagrebu" koja se na temu "Inovacije kao pokretač društva" održava 12. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!