Kvar ruske letjelice Soyuz doveo u pitanje hitne protokole

23.12.2022.

20:08

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik/HRT/R.S.

Ruska letjelica Soyuz

Ruska letjelica Soyuz

Foto: HTV / HRT

Kvar ruske letjelice Soyuz, koja je s tročlanom posadom u rujnu stigla na Međunarodnu svemirsku postaju, doveo je u pitanje hitne protokole. U slučaju potrebe za evakuacijom 7 astronauta, koji su trenutačno u svemiru, dostupna je samo jedna letjelica. Rusi stoga razmišljaju o ranijem povratku svojih astronauta.


O uzroku curenja rashladnog plina u letjelici Soyuz još se nagađa. Ruski istražitelji kao moguće krivce navode meteorski roj, kvar hardvera ili svemirski otpad. A kao rješenje vide slanje nove letjelice.

 

- Gore je ukupno 7 astronauta, ako Soyuz nije prikladan onda do kraja drugog mjeseca, nemamo izlaz za slučaj nužde za sve astronaute sa svemirske stanice, tako da je situacija ozbiljna, ali nije dramatična jer do sada u povijesti nije bilo situacije gdje je trebalo hitno evakuirati sve astronaute, za HRT Dnevnik rekao je Bojan Pečnik, astrofizičar.


Još se jednom pokazalo da američko-ruska suradnja u svemiru, za razliku od one na Zemlji, cvjeta. Ruskim kozmonautima pomogli su američki kolege.


- Pozdravite cijeli američki tim, pokazali su se vrlo vrijednima u ovoj situaciji i pružili nam ruku pomoći. Nadam se da ćemo izaći na kraj s ovom situacijom, kazao je Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roskosmos.


- Hvala vam, doista su sjajni. Dobro funkcioniramo zajedno u odlično uigranom radnom timu, rekla je Ana Kikina, ruska kozmonautkinja.


- Postali ste primjer cijelom svijetu kako raditi zajedno u najtežim i najizazovnijim situacijama, mnogi političari mogu učiti od vas, kazao je Borisov. 


To nije iznenađenje. U rujnu je američki astronaut poletio u svemir letjelicom Soyuz, dok se ruska kozmonautkinja u listopadu u svemir uputila američkom kapsulom SpaceX Crew Dragon.


- Svemir je tradicionalno bio domena gdje su dvije supersile svjetske nalazile prostor za suradnju i kad suradnje nije bilo gotovo ni u kojem drugom aspektu, to je tradicionalno tako i od prije. Još uvijek je međunarodna svemirska stanica između ostalog zajednički projekt SAD-a i Rusije kao nositelja aktivnosti, istaknuo je Pečnik.


Rusi bi do kraja mjeseca trebali odlučiti kako će tri člana posade vratiti na Zemlju. Aktivnosti na posustaju nastavljaju se. NASA-ini astronauti jučer su postavili nove solarne panele koji će osigurati električnu energiju potrebnu za rad.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!