Australci grade prvo utočište za čudnovate kljunaše

09.03.2021.

13:36

Autor: Hina/HRT

Čudnovati kljunaš

Čudnovati kljunaš

Foto: Stringer / REUTERS

Prvo utočište za čudnovate kljunaše na svijetu, čija je svrha spasiti ove jedinstvene australske životinje od posljedica klimatskih promjena koje su izmijenile njihovo prirodno stanište, otvorit će se sjeverozapadno od Sydneya. 

Uprava zoološkog vrt Taronga najavila je da će objekt izgraditi u Dubbu, mjestu sjeverozapadno od Sydneya u kojemu će se pružati hitna pomoć ovim ugroženim sisavcima.


Kljunaši su uglavnom samotnjaci. Aktivni su noću i ne druže se međusobno, osim u sezoni parenja. Žive uz vodu gdje u obalama kopaju svoje jazbine. Rasprostranjeni su samo uz istočnu obalu Australije i na Tasmaniji.


Na područjima koja naseljavaju imaju dobro određene vlastite teritorije koje se ponekad mogu i preklapati. Na vlastitom području jedna životinja ima nekoliko jazbina od kojih su neke samo prolazne a neke služe za gniježđenje.


U utočištu će se moći smjestiti do 65 čudnovatih kljunaša, a ono će se istodobno koristiti i kao istraživački objekt za proučavanje reproduktivne biologije ovih životinja koje polažu jaja, a u zatočeništvu ih je iznimno teško uzgojiti. 


Phoebe Meagher, zadužena za zaštitu divljih životinja u Tarongi, rekla je da su na zamisao o pokretanju projekta ona i suradnici došli nakon dugotrajne suše i "crnoga australskog ljeta" 2019./2020. godine, tijekom kojega su staništa čudnovatih kljunaša uništena.


- Svojedobno smo bili preplavljeni telefonskim pozivima i e-mailovima u kojima su ljudi tražili da dođemo k njima i pomognemo im spasiti ove ugrožene životinje, rekla je AFP-u. 

- Suša i golemi požari jako su pogodili Novi Južni Wales i čudnovati kljunaši jednostavno nisu imali kamo pobjeći, dodala je.


Australski su znanstvenici procijenili da su u golemim požarima tada smrtno stradale čak tri milijarde životinja, a i prije njih staništa čudnovatih kljunaša bila su ugrožena.


Rezultati istraživanja iz siječnja 2020. pokazali su da se ukupna populacija ovih životinja smanjila za 50 % od razdoblja europskog naseljavanja Australije prije dva stoljeća.


Po podacima druge, ranije provedene studije, objavljene u studenome 2018. broj čudnovatih kljunaša u tom je razdoblju pao za 30 %, na oko 200.000.


Meagher je rekla da je Zoo Taronga dosad uspio spasiti i kasnije pustiti u divljinu sedam čudnovatih kljunaša te se nada da će posebno utočište u budućnosti omogućiti spas većeg broja pripadnika ove životinjske vrste da bi je se zaštitilo od izumiranja.


- U skloništu ćemo ih zadržati sve dok okolnosti budu pokazivale da je to potrebno. Možemo ih mi ovdje držati i godinama, ako bude potrebno, no to nije ono što bismo uistinu željeli, rekla je.


Utočište, koje će se koristiti i kao objekt za vodenu rehabilitaciju, trebalo bi biti dovršeno do 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!