Četiri astronauta iz kapsule SpaceX vratila su se iz svemira nakon šest mjeseci

09.11.2021.

09:09

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Hina

SpaceX Crew-2 leti nebom dok se vraća na Zemlju

SpaceX Crew-2 leti nebom dok se vraća na Zemlju

Foto: - / Reuters

Četiri astronauta iz kapsule SpaceX vratila su se iz svemira nakon što su ondje proveli šest mjeseci u NASA-inoj znanstvenoj misiji. U travnju su stigli na Međunarodnu svemirsku postaju, gdje su ostali cijelo ovo vrijeme. 

Za vrijeme misije 'Crew-2' međunarodna posada provela je tisuće eksperimenata u orbiti te je pomogla u dogradnji solarnih panela na ISS-u.


Njihov povratak na Zemlju usporila su četiri golema padobrana, a svemirska letjelica Dragon Endeavour pala je u Meksički zaljev, točnije nedaleko od Pensacole na Floridi u ponedjeljak u 22:33 sata.


Letjelica je prilikom povratka na Zemlju dostigla brzinu veću od 27.350 km/h.

Astronauti američke svemirske agencije NASA-e Shane Kimbrough i Megan McArthur, francuski astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet i japanski astronaut Akihiko Hoshide izvučeni su iz kapsule i premješteni na nosila iz mjera opreza jer se ljudski organizam mora ponovno prilagoditi gravitaciji nakon duljeg razdoblja u svemiru. Njihova misija trajala je gotovo 200 dana.


U međuvremenu se za odlazak na ISS već priprema i treća posada. Ova je misija prvobitno planirana za kraj listopada, no odgođena je zbog zdravstvenih problema jednog od astronauta. Lansiranje bi se trebalo realizirati u srijedu 10. studenoga.


Povratak posade na Zemlju prošao je bez većih problema, ako se izuzme činjenica da se dogodio kvar na toaletu u letjelici, zbog čega je od posade zatraženo da ograniči njegovo korištenje.


Tijekom povratka na Zemlju ili oko devet sati astronauti nisu imali pristup toaletu, no zato postoje posebno osmišljena astronautska odijela koja imaju specijalno donje rublje, nešto poput pelena za odrasle.


- Svemirski let prepun je brojnih manjih izazova, a ovo je samo još jedan od onih na kojima ćemo morati poraditi u sklopu sljedeće misije, rekli su iz NASA-e.


Ovo je bila druga zajednička operativna misija SpaceX-a i NASA-e na ISS-u. Prva se posada na Zemlju vratila 2. svibnja ove godine, nakon lansiranja u studenome 2020. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!