Na današnji dan: 30 godina interneta u Hrvatskoj

17.11.2022.

12:04

Autor: M.Š./Hina/HRT

Internet - ilustracija

Internet - ilustracija

Foto: Quardia / Shutterstock

Prije točno 30 godina u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža utemeljena na internetskom protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet čime je i službeno započelo doba interneta u Hrvatskoj.

- Internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču, a uspostavljena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, ističe se u priopćenju.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu 1991. uz neposrednu potporu Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu.

U jesen 1991. formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj Odbora je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja interneta u Hrvatskoj počela se realizirati 1991. u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu, kojem je odbor povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, a mreža je dobila i svoje ime: CARNET Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

Uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže koja je povezala gotovo sve akademske ustanove u Hrvatskoj, u ožujku 1993. započela je registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr.

Prve ustanove koje su bile uključene u nacionalnu akademsku i istraživačku mrežu i koristile međunarodnu internetsku vezu bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci.

Putem javnog računala u Srcu pristup internetu bio je omogućen i svim građanima Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!