Dronovi - sve ih je više, a mogu biti vrlo korisni

04.05.2023.

20:01

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

DroneDays na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu

DroneDays na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Primjena bespilotnih letjelica, odnosno dronova, postaje sve raširenija u svakodnevnom životu. O tome kako se mogu koristiti u, primjerice, poljoprivredi i šumarstvu, raspravljaju domaći i strani stručnjaci, studenti i entuzijasti na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Osim razmjene iskustva i znanja, predstavljaju se i inovativne ideje.

Dronovima se koriste geodeti, poljoprivrednici i šumari. S pomoću posebnih kamera u nekoliko sati dron napravi vjernu digitalnu kopiju cijelog grada, poljoprivrednog zemljišta ili šume. 

- Na temelju toga šumari mogu definirati koje biljke su nezdrave odnosno koje biljke ne rastu kako treba i poduzeti određene primjene, govori geodet i proizvođač dronova, Zoran Milunović

U Češkoj je spasio šumu od potkornjaka. A robotska ruka s dronovima spašava građevine, npr. mostove od propadanja. Pojednostavnjeno - to su oči koje vide magnetsko polje.

- Dronovi postavljaju data logere za mjerenje titranja mostova da bi se s tim podacima vidjelo kad treba most popraviti, a kasnije te data logere treba otkloniti, kaže Din Martinović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 

I sve to rezultat je domaće ideje i proizvodnje. Znanja i pameti imamo, ali nemamo znanja o vođenju poslovanja. Struka ističe - kao društvo smo tehnološki neambiciozni. Trendove slijedimo, ne stvaramo ih.

- li ono što bismo mi željeli vidjeti je da u Hrvatskoj postoje poduzeća koja će dizajnirati dronove i da će se hrvatski dronovi prodavati svugdje po svijetu, kaže dekan FER-a, Vedran Bilas

Budućnost industrije dronova je svijetla - posebno zbog razvoja 5G mreže i umjetne inteligencije.

- A 5G mreža će omogućiti da vi odavde iz Zagreba upravljate letjelicom koja se nalazi u Osijeku. Umjetna inteligencija je interesantna što će nam te metode omogućiti da letjelice puno bolje percipiraju okolinu oko sebe, govori profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Stjepan Bogdan

U Hrvatskoj se dronovima najčešće koristimo za spašavanje i traganje, u poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu, a nekima su i hobi. Područja primjene svakim je danom sve više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!