13:35 / 19.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Helikopter Ingenuity uspješno obavio prvi let na Marsu

Helikopter Ingenuity obavio prvi let na Marsu

Helikopter Ingenuity obavio prvi let na Marsu

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU / Reuters

NASA se još jednom upisala u povijest - prvim uspješnim helikopterskim letom na površini Marsa. 

Minijaturni helikopter Ingenuity uspješno je uzletio i sletio iznad površine Marsa.  To je prvi put u povijesti da je jedan helikopter letio iznad površine nekog drugog planeta.

Ingenuity je prema planu poletio tri metra u zrak i zadržao se 30-ak sekundi, dovoljno da znanstvenici uspiju dobiti podatke o dinamici letenja u atmosferi. 

Da se to doista dogodilo, potvrdila je i fotografija koju je napravio helikopter Ingenuity i poslao na Zemlju.

Helikopter je stigao do Marsa uz pomoć rovera Perseverance, teškog oko 1000 kg, koji je u krater Jezero sletio 18. veljače nakon gotovo sedmomjesečnog putovanja svemirom.

Nakon ovog uspješnog leta, Ingenuity bi u idućih nekoliko tjedana trebao napraviti još nekoliko duljih letova, premda će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana stanke da bi napunio baterije.

NASA-ini se znanstvenici nadaju da bi Ingenuity mogao utrti put za nadzor iz zraka Marsa i ostalih odredišta u Sunčevu sustavu, poput Venere ili Saturnova mjeseca Titana.

Mali lagani zrakoplov već je prošao rani test te je pokazao da može podnijeti noćne temperature koje padaju i do minus 90 Celzijevih stupnjeva, pri čemu koristi samo solarnu energiju za punjenje i za održavanje topline u unutarnjim jedinicama. Helikopter se napaja litijevim baterijama.

Planirani let Ingenuityja odgođen je prije desetak dana zbog tehničkih problema, odnosno nakon ispitivanja brzih okretaja rotora koji je tada pokazao probleme u polijetanju. NASA je objavila da je problem u međuvremenu otklonjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!