Hrvatski istaživači otkrili novi probiotički soj važan kod uzgoja školjkaša

23.01.2023.

15:02

Autor: Hina/E.P.C.

Ilustracija: Otkriće važno za uzgoj školjkaša

Ilustracija: Otkriće važno za uzgoj školjkaša

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska istraživačka skupina na projektu uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena pronašla je potpuno nov probiotički soj bakterija koje imaju snažnu antimikrobnu aktivnost prema najčešćim patogenima, priopćeno je s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.


Istraživači s Prehrambeno-biotehnološki fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli time su uspješno priveli kraju trogodišnji znanstveni projekt "Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena", koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 450 tisuća eura.


Izoliran je soj iz češljače - lat. Aequipecten opercularis, koja je izabrana kao potencijalna alternativna vrsta školjkaša u akvakulturi. Novi probiotički soj potpuno je istražen i zadovoljio je niz sigurnosnih, tehnoloških i funkcionalnih kriterija.


U uzgoju školjkaša je primjena navedene bakterije pokazala iznimne rezultate, jasno vidljive iz smanjenja mikroorganizama uzročnika kvarenja, što otvara brojne mogućnosti primjene ovog soja, ne samo u akvakulturi nego i u biokonzerviranju.  


Primjena novog probiotika rezultirala je pozitivnim učincima na prirast i kondicijski indeks školjkaša, a kada su se eksperimenti proveli u uvjetima klimatskih promjena rezultati su pokazali povoljne trendove koji uistinu otvaraju brojne mogućnosti, rečeno je.


U sklopu projekta nabavljena je i visoko sofisticirana istraživačka oprema vrijedna 150 tisuća eura koja će biti i dalje na raspolaganju znanstvenicima i studentima ovih dviju institucija.


Klimatske promjene dugoročna su prijetnja uzgoju školjkaša. Porast temperature mora, smanjenje dotoka slatke vode, porast saliniteta te acidifikacija mora izrazito negativno utječu na uzgoj školjkaša, usporavajući i smanjujući njihov rast te povećavajući smrtnost.


Posebno je ugrožen uzgoj kamenica, koje će u nekim područjima do kraja stoljeća jednostavno nestati. Porast temperature mora pospješit će pojavu i širenje postojećih, ali i novih bolesti kod školjkaša u uzgoju, dok porast prosječnih temperatura zraka značajno povećava rizik od kvarenja školjkaša tijekom njihova skladištenja, distribucije i pripreme hrane, ističe se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!