Mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima?

31.12.2022.

17:21

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/HRT

Mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima poput laboratorija?

Mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima poput laboratorija?

Foto: HTV / HRT

Znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru, s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pokrenuli su projekt kojim žele provjeriti mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima poput laboratorija. Ako se takav uzgoj održi, školjke će se moći davati uzgajalištima. Sve to poduzimaju kako bi se spriječili negativni utjecaji globalnog zatopljenja. 

U poslovnoj zoni u Poličniku kod Zadra smjestio se mali eksperimentalni pogon u kojem će se proizvoditi kamenice i jakobske kapice. 


- Radi se de facto o malom mrijestilištu za školjkaše koji bi trebao pomoći uzgajivačima da im da stabilnost u budućnosti u smislu uzgoja da se osigura i ličinke osjetljivih vrsta, rekao je Lav Bavčević iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. 


Suvremena oprema trenutačno je u fazi ispitivanja. 


- Na dnevnoj bazi uzimamo uzorke fitoplanktona iz reaktora, brojimo koncentraciju i prema tim podacima vršimo hranjenje kamenica u bazenu, kazao je Petar Zuanović iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. 

Na osnovu dobivenih podataka određuje se dnevna doza hrane za kamenice koje su se smjestile u bazenu u drugoj prostoriji koja dočarava prirodne uvjete. Cijeli proces i proizvodnje hrane i hranjenja u potpunosti je digitaliziran i automatiziran.


- Trenutno držimo europsku plosnatu kamenicu u pokusu. Cilj nam je postići što intenzivniju hranidbu da probamo te školjkaše kondicinirati na mrijest, rekao je Ivan Župan iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. 

Ovaj projekt odvija se u suradnji s talijanskim partnerima. Zadarska županija nabavila je opremu. Stručni dio provedbe povjeren je Sveučilištu u Zadru.


- Cilj nam je zapravo da vidimo ove komercijalne vrste da li možemo na ovaj način pripremati za mrijest i eventualno uspjeti u kontinurianoj proizvodnji mlađi, kazao je Župan.


- Očekujemo i klimatske promjene i nestabilnosti u eko sustavu. Ova tehnologija bi trebala osigurati mlađ, a opet će se one uzgajati na područjima pogodnim za uzgoj, nadovezao se Bavčević. 


Uz ovaj u Zadru, radi se i na centrima u Dubrovačkoj i Šibensko - kninskoj županiji. Ideja je u budućnosti stvoriti mrežu koja će omogućiti sigurnost i kontinuiranu proizvodnju kamenica i jakobskih kapica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!