Zadarska djeca u 'svemirskom lovu na blago'

24.05.2023.

07:04

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/HRT//IMS/B.B.B.

"Svemirski lov na blago"

"Svemirski lov na blago"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Oko 200 zadarske djece svih uzrasta sudjelovalo je u 'Svemirskom lovu na blago'. Projekt je to Sveučilišta u Zadru kojeg je ususret 'Noći istraživača' organiziralo u suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Osnovni cilj je osim dobro se zabaviti je uključiti mlade u znanost.


Mali istraživači zaposjeli su zadarsku gradsku jezgru. A u svakoj ulici jedan planet i prigoda za nova saznanja o Sunčevom sustavu. Zanimljive pokuse osmislili su nešto stariji istraživači i oduševili one najmlađe.

- Mi smo napravili demonstraciju erupcije vulkana jer naš je planet Venera, a na Veneri ima mnogo vulkana, rekli su.

- I onda smo vidjeli kako je eksplodiralo. Bilo je odlično i dobro smo se zabavili ovim vulkanima. Super je bilo i da bude još koji put, nastavili su.

Moglo se tijekom ekukativne šetnje od 'volta' do Pozdrava Suncu otkriti kako nastaju neke prirodne pojave, izračunati brzinu kretanja planeta, gdje se nalaze i koliko ih ima.

- Ovo je Sunce, ovo je Mars. Ovo je cijeli sunčev sustav, pokazali su.

- Jupiter ima jako tanke prstene, Saturn ima jako velike prstene, pojasnili su.

Suradnja sa Sveučilištem


Doznali su mnogo toga mali istraživači. I oni koji su izveli pokuse i oni koji su ih promatrali.

- Njima je to super zabavno, drugi razred su ali naučili su oni, potrudili smo se napraviti makete, rekla je učiteljica Marina šegota.

Na Svemirski lov na blago potaknulo ih je Sveučlište u Zadru. Cilj je vrlo konkretan.

- Senzibilizirati djecu za znanost, za učenje. Učenja se ne treba bojati. Svatko tko uči je snažniji, prosperitetniji/Danas djeca uče neformalno i mi to želimo primijeniti u praksi, zaključila je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.

Male istraživače u rujnu čeka već poznata manifestacija Noć istraživača. A ovaj uvod na zadarskim ulicama zasigurno je probudio neke nove mlade znanstvene nade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!