Tko bi mogao biti Banksy - doznajte na izložbi u Zadru

31.05.2023.

20:03

Autor: Kristina Tartaro/Dnevnik/HRT/IMS

Izložba Zadar does Banksy

Izložba Zadar does Banksy

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Više od 30 godina djeluje i stvara pod pseudonimom Banksy, no njegov identitet i dalje je nepoznat. Svjetsku slavu stekao je putem ulične umjetnosti kojom oštro kritizira političke događaje. Njegova djela na aukcijama dosežu milijunske iznose. Banksy je prvi put stigao i u Zadar.

Više od sedamdeset umjetničkih djela kontroverznog umjetnika izloženo je u Kneževoj palači. Među njima i jedno od najpoznatijih i najpotresnijih.

- Djevojčica umjesto da grli medvjedića ili majku ona grli bombu - to je to što smo mi sada sposobni ponuditi svojoj djeci, rekao je David Rjazančev, galerist, kolekcionar.

Kritika rata, kapitalizma, komercijalizma u osnovi je Banksyeva umjetničkog djelovanja. Uz boje, bilo u spreju ili olovci, glavno oruđe mu je satira i ironija. Veliki je humanitarac, pomaže brojne udruge. Svjetsku slavu stekao je svojim muralima. Iako je želio umjetnost učiniti dostupnu svima, dogodilo mu se upravo suprotno.

- Kad su se napravili poznati murali došli su milijarderi, kupili su cijelu kuću, iznijeli mural i odnijeli ga u svoju sobu. I grafike koje su tada bile po 200, 300 funti sada dosežu i 50 ili 100 tisuća eura na aukcijama, rekao je Rjazančev.

Originalne Banksyjeve grafike, naslovnice glazbenih albuma, plakati, dokumentarni film vlasništvo su pet europskih kolekcionara, a zadarskoj su publici dostupne zahvaljujući suradnji Narodnog muzeja i slovenske galerije.

- Ove godine smo htjeli izaći iz okvira i staviti nešto nekonvencionalno. On je prije svega veliki komunikator. On je u isto vrijeme i slavan i anoniman i praktički je taj njegov pseudonim njegov identitet koji ni dan danas nije potvrđen, kazala je Lorena Peroš, voditeljica marketinga Narodnog muzeja Zadar.

- Na ovoj izložbi prvi put mi smo pitali umjetnu inteligenciju. Dala nam je tri odgovora, rekao je Rjazančev.

Tko bi mogao biti Banksy - doznajte na izložbi u Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!