U maloj manufakturi u Gračacu nastaju ručno rađene ličke papuče

29.11.2022.

07:05

Autor: HTV/Kristina Tartaro/E.P.C.

Udruga Prospero u Gračacu zapošljava 60-ak osoba

Udruga Prospero u Gračacu zapošljava 60-ak osoba

Foto: HTV / HRT

U Gračacu već gotovo 20 godina djeluje udruga Prospero. Osnivanje udruge bio je odgovor na nezaposlenost i loš položaj žene u društvu. Prospero ne samo da ih je okupio i putem brojnih radionica omogućio edukaciju, Udruga je prije četiri godine osnovala poduzeće poznato po ručno rađenoj obući. Prospero putem raznih projekata zapošljava oko 60 ljudi s područja Gračaca i Srba.

U maloj manufakturi u Gračacu nastaju tople, udobne, ručno rađene ličke papuče.


- Kad radite, imate svoj posao, sretni ste, zadovoljni ste, ispunjeni ste, ističe Lucija Grubešić iz Udruge Prospero. 

 

- Mi smo društveno poduzetništvo i dio zarađenoga ulažemo u zajednicu i to nas ujedno i ispunjava. Činimo dobro i sebi i drugima, dodaje Mirjana Jurić, objašnjavajući ulogu Prospera. 


Upravo to smjer je kojim Prospero ide od osnutka.


- Prvi i osnovni cilj je bio da žene steknu znanje i kompetencije kako bi stekle svoj novac. Kada imaju svoj novac, onda se lakše nose sa svim problemima koji ih u životu zateknu. Proizveli smo kroz te edukacije, radionice jako puno proizvoda koje smo kroz udrugu prodavali. Onda smo shvatili da je velik dio tih proizvoda popularan, rekla je Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero. 


I odlučili osnovati poduzeće, odnosno "Održivo društvo". Uz prostor za proizvodnju, nedavno su otvorili i trgovinu.


- Imamo radno-zaštitnu obuću, filcane, duboke, plitke papuče, preko 50 vrsta suvenira, svijeće. Najviše prodajemo putem Instagrama i web shopa, ali idemo i na teren, kaže Tina Antunović, voditeljica marketinga u Održivom društvu d.o.o.


Ana Miličić je voditeljica EU projekta u Održivom društvu d.o.o.


- Krajem svake godine ulažemo 75 posto godišnje dobiti u razvoj zajednice. Ulaganje u socijalnu isključenost, edukacije, radionice, nove projekte, kaže Ana Miličić.


Sve kako bi pomogli razvoju grada i spriječili iseljavanje.


- Meni je dobro u Gračacu. Radim i živim za ovaj posao dok sam tu i pokušavamo napravit bolji život u Gračacu, ističe Ana Miličić. 


Zadovoljna je u Održivom društvu i voditeljica marketinga. 


- Ja tu živim cijeli život i nisam nikada razmišljala da odem. Zahvalna sam što postoji takvo radno mjesto i zajednica koja daje toliko mogućnosti i prilika da se napreduje i da nešto se napravi u Gračacu, rekla je Tina Antunović. 


Ove dvije mlade žene ondje, kažu, ostaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!