Maslinari u New Yorku osvojili 80 nagrada od kojih su 62 zlatne

11.06.2024.

12:43

Autor: Kristina Tartaro/L.P./Dnevnik/HRT

Hrvatski maslinari ponovno osvajaju nagrade za svoje vrhunske proizvode. Ovaj put zauzeli su treće mjesto u New Yorku, na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja. S 97 ekstradjevičanskih ulja, osvojili su ukupno 80 nagrada od kojih čak 62 zlatne. 4 zlata i srebro otišli su u Pakoštane.


Četvorici maslinara u Pakoštane je iz New Yorka stiglo pet odličja.


- Nije bez razloga. Radi se o kvaliteti, radi se o znanju, ali i o puno faktora koje treba ispoštivati da bi se to postiglo, rekao je Vinko Lalin, maslinar iz Pakoštana.


- Presudila je naša mikroklima vranski bazen, dodaje Tomislav Čudina, maslinar iz Pakoštana.


- Ta kemija u zraku koja se događa. Moramo dodati i svoj ljudski potencijal, znanje i rad, objašnjava Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana.


- Nesebično dijele informacije, mislim da je i to isto ključno Ako zna nešto Ante, znamo i mi. Ako zna Vinko, znamo i mi, kaže Mario Barešić, maslinar iz Pakoštana.


Domaća sorta oblica prevladava u ovim zlatom ovjenčanim uljima. Bilo sama ili u 'blendu' oduševila je nepca stručnoga suda najjačeg natjecanja na svijetu. Iskustvo i entuzijazam urodili su plodom. 


- Imamo svoju zemlju i trebalo je nekim trajnim nasadom oplemeniti tu zemlju i mi smo se opredijelili davno za masline, govori Vulin.

- Ja sam u maslinarstvo krenuo 1990.,misleći da je to hobistički vrlo interesantno pa ćemo malo poći, nešto sitno odraditi. Međutim sada je to doseglo ozbiljne razmjere, ističe Lalin.


- Upravo druženje s gospodom me motiviralo. Čak sam i rekao da prije 60-e nema šanse da uđem u maslinik, kaže Barešić.


- Imali smo ga malo, a ja sam obožava ulje i onda sam rekao kad narastem da ću posaditi masline, da se mogu kupati u ulju, priča Čudina.


Kupaju se sada i u priznanjima. Uz međunarodnu, pakoški maslinari briljiraju i na domaćoj sceni.


- Jedna moja kolegica izjavila je između ostalog - sitnice čine savršenstvo, a savršenstvo nije sitnica. Evo ovaj mali skup ljudi doveo je naša ulja do jednog savršenstva, naglašava Lalin.


- Filozofija ponašanja našeg u masliniku garantira da ćemo biti u vrhu. Hoćemo li biti šampioni stvar je nijansi, zaključuje Vulin.


Dovoljno je, kažu, znati da su već treću godinu u društvu najboljih na svijetu. I da se njihova družina širi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!