Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste

26.03.2023.

20:32

Autor: Kristina TartaroT.V./Dnevnik/HRT

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste

Foto: HTV / HRT

S prvim toplijim danima počinje i sezona berbe šparoga. No, za mnogima omiljenu proljetnu namirinicu treba izdvojiti i ne baš malo novca, posebno ako se uzme u obzir da šparoge nije potrebno uzgajati. Za razliku od lani kada je cijena vezice dosegnula 6 eura, ove godine na pojedinim tržnicama prodaju se i za 10, a negdje i nevjerojatnih 15 eura! 

- Ima zlato moje šparoga. Pošto su? Od tri, četiri, pet šest, ovisi koliki je snop, objašnjava prodavačica Marija.

Većini previše. Ali za povremeni užitak neki će posegnuti u novčanik.

- Preskupe su, a malo za eto.. A u odnosu na prošlu godinu? Tu je, isto tako, ista je bila cijena, nije bila ništa jeftinija, kaže Jelka.

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste - pitaju se mnogi.

- Teško ih je i brati i nema ih zapravo. Mladi neće da beru, a stari ne mogu i to je to, ustvrdila je prodavačica Rada.

- Treba malo otići pa tražiti i osjetiti tu ljepotu traženja kad te noge bole i kad padneš i podereš ruke na draču. I onda vidjeti jel' to skupo ili nije, kaže Giovanni.

Brojni Zadrani dijele njegovu strast. U gradskoj park-šumi počela je potraga za prvim izdancima. Šparoga po šparoga - ručak. I još k tomu, kažu, jedan od najzdravijih.

Bogate su antioksidansima, prirodni su diuretik ali i afrodizijak. Šparoge su posljednjih godina na meniju brojnih restorana. U zadarskim nam kažu - pričekat će još jednu kišu da ih bude više i da im cijena padne. A zatim ih ponuditi u različitim kombinacijama. Većini je ipak najdraža ona najjednostavnija.

Kupili ih na tržnici ili ubrali u šumi šparoge su uvijek zdrav obrok. 

Šparogama se danas slade u Privlaci gdje se održava već tradicionalna Šparogijada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!