Šime je uspio nemoguće, uzgojio je divlje šparoge

10.05.2022.

07:01

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/I.Z./HRT

Šime je uspio nemoguće, uzgojio je divlje šparoge

Šime je uspio nemoguće, uzgojio je divlje šparoge

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Za uzgoj pitomih šparoga znamo. No, Šime Martinović iz Labina uspio je ono što se smatralo gotovo neizvedivim - uspio je uzgojiti divlje šparoge. Nasad mu je na hektar zemlje, Šime kaže - to je još uvijek eksperimentalna proizvodnja jer još uči o uzgoju te proljetne delicije. No, vjeruje u projekt. Divlja šparoga je višegodišnja biljka i uzgoj se isplati uz minimalna ulaganja. Šime - vidjet ćete - sve radi sam - ubire sjeme za sadnice, a priprema i teren za sadnju. 

Divlje se šparoge nikad nisu lakše brale. Nema hodanja po šumarcima, izgrebanih ruku, ni straha od zmija.

- Ima ih ima. Lijepo dođete prošetati iz vrta u kuću, iz kuće u vrt, tu imate za fritaju za sebe za prijatelje. I svake godine ona rodi sve više i više, deset do dvadeset posto, rekao je uzgajivač divljih šparoga Šime Martinović, Labin.

Uzgaja ih na jednom hektaru. Prve je sadnice uzgojio iz sjemenja divlje šparoge donesene iz Dalmacije. Sjeme se bere oko Nove godine, sada se sije da se dobiju presadnice.

Od njihove sadnje do trenutka branja šparoga potrebne su tri godine.

- Ona može imati po četrdeset komada, a našao sam neke koje imaju po šezdeset debelih šparoga. Znači može i više, dodao je Šime. 

Punih je petnaest godina tražio formulu za njihov uzgoj. I za to vrijeme shvatio da je potrebno samo oponašati prirodu. Stoga je u redovima između šparoga zasadio i voćke.

Za desetak godina, kada se šparoge iscrpe, primarna proizvodnja bit će temeljena na uzgoju voća. Mnogo je onih koji dolaze Šimi Martinoviću.

Mirjana Horn nedavno se vratila iz Njemačke i na zemljištu koje ima u Istri želi uzgajati šparoge.

- Ako bi se to ogradilo. Pazilo, zalijevalo, uzgajalo i na to se pazilo, onda bi moglo biti i uroda. To bi mogao biti brend za Istru daleko poznat, jer ne znam gdje rastu tako krasne divlje šparoge, poručila je povratnica iz Njemačke Mirjana Horn.

Šparoga je višegodišnja biljka. Nasad je, kaže Šime Martinović, lako održavati. Tlo ne treba obrađivati. Samo malčira travu između redova. Pitome šparoge dostižu cijenu od 150 kuna za kilogram. Divlje još i višu jer im je okus neusporediv.

- Samo nebo je granica, za par godina cijene idu gore.Tu je Njemačka, tu postoji tržište. Ljudi su navikli na ovu delikatesu. Ovo što jeste sad je crna zona što se bere po šumama. Na tržnicama je to sve bez koncesije i to je siva zona, a na ovaj način omogućujemo delikatese iz vlastitog vrta, naglasio je uzgajivač divljih šparoga Šime Martinović.

Tražene su Šimine šparoge od Londona do Berlina. No, on ih uzgaja za sebe i prijatelje. O njihovu plasmanu ne razmišlja. Ono što ga zanima jest znanje o njihovu uzgoju podijeliti s drugima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!