Na gradskim je tržnicama počela sezona šparoga. Visoka cijena diktira prodaju. I dok jedni biraju odlazak na tržnicu, drugi ovu zdravu namirnicu sami pronalaze u prirodi. No bilo da je riječ o osobnim potrebama ili prodaji - građani za branje moraju imati dozvolu Hrvatskih šuma. Do sada je nitko nije zatražio.
Omiljena proljetna delicija stigla je na tržnicu. Zdrave jesu, ali mnogi će reći - precijenjene.
- Ja se u ove šparoge ne razumijem. Ja sam rođena Slavonka, tako da niti ih berem, niti kupujem, rekla je Manda.
- Uzela bi jednom radi gušta, zašto ne, bez obzira koliko su, ali skupe su, rekla je Nada.
Pa bolje prolazi ostalo sezonsko povrće. Za kilogram divljih šparoga treba izdvojiti i do 300 kuna što je više nego za kilogram najboljeg komada mesa.
- Cijena je kod mene 25 kuna ovaj jedan, dosta su lipe, visoke, mlade, debeljuškaste 25 kn, rekla je prodavačica na tržnici Vinka Ljubičić.
Mnogi tržnicu zamijene obližnjim šumama i livadama. U tom pothvatu ključna je dobra kondicija i spretnost. No ako beru na području kojim upravljaju Hrvatske šume - građani trebaju imati dozvolu, a prodavači ugovor.
- Zašto da tražim okolo kada je berem na svome. Imam parcele po 15000 kvadrata i berem na svome, rekao je Filip Vulin, prodavač na tržnici.
Na šibenskom prostoru nije izdana ni jedna dozvola. Ako se ubere više od propisanog - kazne idu i do 20.000 kuna. No takvi slučajevi nisu zabilježeni.
Proljetni jelovnik mnogima je nezamisliv bez šparoga. Ako se ponuda poveća i cijena padne, mogla bi i prodaja krenuti nabolje, na zadovoljstvo kupaca i prodavača.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!