Zadarska tvrtka jedina na svijetu uzgaja zubatce

26.10.2022.

17:50

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Hrvatska je jedan od najvećih proizvođača bijele ribe

Hrvatska je jedan od najvećih proizvođača bijele ribe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bijelu ribu trebali bismo, kažu nutricionisti, konzumirati barem jednom tjedno, a hrvatski prosjek je kilogram po stanovniku godišnje. I to unatoč tome što je naša zemlja jedan od najvećih proizvođača bijele ribe. U Zadarskoj županiji je šesta najveća takva tvrtka u svijetu. Jedina na svijetu uzgaja zubace i uspješno brodi trenutačnom krizom. 

Galerija
Prerada ribe, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Prerada ribe, Foto: Regionalni dnevnik /HRTPrerada ribe, Foto: Regionalni dnevnik /HRT

Kriza nije zaobišla ni proizvođače ribe. Zbog rasta cijene energenata i ambalaže povećali su se i troškovi proizvodnje. Najveća je stavka hrana.


- Hrana je najveći problem jer je i inače bila 60 posto naše proizvodnje. S ovim rastom ona dolazi na 70 posto ukupnog troška proizvodnje. Mi imamo udar na hranu više od 50 milijuna kuna, samo zbog rasta troškova u ovoj godini, kaže Dane Desnica, komercijalni direktor riboprerađivačke tvrtke.


Zbog toga je rasla i cijena svježe i prerađene ribe, no to, kažu, nije utjecalo na njezinu potražnju. Na godinu proizvedu oko 12,5 tisuća tona bijele ribe, a 89 posto ide u izvoz. 


- Mi smo prepoznali trend povećane potražnje i potrošnje organskih proizvoda. Poštuju se načela i najviši standardi uzgoja. Iduće godine planiramo postati broj jedan u proizvodnji bijele organske mediteranske ribe, navodi Ivan Leko, predsjednik Uprave riboprerađivačke tvrtke.


Većinom izvoze za europska tržišta. Najviše u Italiju i Španjolsku, dva najveća svjetska tržišta bijele ribe. Orada i brancin su najtraženiji. Tu su još hama i gof, kojeg među rijetkima uzgajaju te zubatac kojeg uzgajaju jedini na svijetu.


- On je predator, on je lovac, to je u njegovim genima i zbog toga ga je teško uzgojiti. Nije samo u pitanju vrsta hrane, nego i način hranjenja, gustoće u kavezima, da li je sjena, koja je količina svjetlosti. Ima ga na tržištu, ali u manjim količinama, pojasnila je Renata Barić, rukovoditeljica istraživanja i inovacija riboprerađivačke tvrtke


Pitanje je koliko bi onih naviknutih na ribu s ribarnice posegnulo za onom iz uzgoja.


- Naravno da razlike postoje, ali mogu reći da tržište sve manje pita. Mlađe generacije o tome, rekla bih, ni ne vode toliko računa. Stariji ljudi više pričaju o tome, kaže Barić.


Ivan Leko ističe da volimo misliti da znamo dobro prepoznati je li nešto divlje ili uzgojeno.


Bila uzgojena ili divlja, činjenica je da vrlo nisko kotiramo kada je riječ o konzumaciji ribe. Možda je vrijeme da se vratimo, ako ne tradiciji, onda trendovima u kojima je riba neizostavan dio prehrane.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!