Spas za ugroženu plitvičku pastrvu

24.10.2022.

19:53

Autor: Hrvoje Matejčić/T.V./Dnevnik/HRT

Plitvička pastrva

Plitvička pastrva

Foto: HTV / HRT

Znanstvenici su donijeli odluku o izlovu alohtonih ribljih vrsta iz Plitvičkih jezera jer se došlo do kritične točke u kojoj se treba zaštititi autohtona plitvička pastrva. Njihov je broj u jezerima i potocima sveden na minimum, a sve zbog dominantnih ribljih predatora kojima Plitvička jezera nisu prirodno stanište. 


Danima hrvatski znanstvenici ribare plitvičkim jezerima. Kako bi izbjegli ulov pastrve koja je u dubljem, plitvički privremeni ribari mreže bacaju u pliće vode gdje su pastrvini neprijatelji.

- Ovdje u plićaku su crvenperke i klenovi pa zato tu bacamo mreže većinom u plićak, objašnjava Slavko Vuković, nadzornik JU NP Plitvička jezera.

U lov na ribe koje ne pripadaju plitvičkom vodenom svijetu uključili su se i znanstvenici PMF-a koristeći se strujnim sakom.

- Stvara se istosmjerna struja između katode i anode i kod riba to izaziva galvanotaksiju odnosno riba pliva u smjeru struje i dopliva do mrežice, otkriva Roman Karlović, Zoologijski zavod Biološkog odsjeka PMF-a Zagreb.

U toj demonstraciji u mrežicu se uhvatila mala štuka koja također ne pripada ovom vodenom svijetu pa će biti izvađena. Znanstvenim praćenjem stanja u parku uočena je ozbiljna ugroženost plitvičke pastrve.

- Situacija s ribama unutar jezera je možda jedan od najvećih problema unutar nacionalnog parka stoga smo krenuli u nekoliko aktivnosti kojima bi to izmjenili, rekao je dr. sc. Kazimir Miculinić, stručni voditelj Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Riječ je o višegodišnjim aktivnostima koje se planiraju provesti u tri faze. Prva je izloviti uljeze, a druga osigurati uzvodna mrijestilišta.

- Moramo krenuti u restauraciju staništa kako bi pastrvama omogućili nesmetanu migraciju u gornje tokove. Naime sve pastrve, iako žive u jezeru, moraju otići u gornje tokove da bi se mrijestile, objašnjava doc. dr. sc. Zoran Maričić, Zoologijski zavod Biološkog odsjeka PMF-a Zagreb.

U posljednjoj će se fazi jezera poribiti s genski bolje uzgojenom pastrvom jer joj je sada ta raznolikost gena vrlo mala.

- Tako da ćemo pokušati povećati populaciju sa umjetnim uzgojem što imamo suradnju sa Centrom za autohtone vrste riba iz Lešća, kaže doc. dr. sc. Maričić. 

Znanstvenici u parku izbjegavaju bilo kakvo upletanje čovjeka u prirodne procese pa je u ovom slučaju riječ o jedinstvenoj akciji kojom se nastoji pomoći jednoj ugroženoj vrsti. Sva pak izlovljena riba poslužit će kao ukusan obrok za životinje u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!