Hrvatska polupodmornica usred pustinje

23.12.2022.

20:19

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT/IMS

Hrvatska polupodmornica usred pustinje

Hrvatska polupodmornica usred pustinje

Foto: HTV / HRT

U Rijadu u Saudijskoj Arabiji je izgrađena laguna, jedan od najatraktivnijih tematskih parkova na svijetu, Boulevard World. Nedavno otvorena na čak 100 hektara, ponajprije je namijenjena obiteljima s djecom. I upravo ondje u pustinji jezde tri crvene polupodmornice, proizvod hrvatske pameti.

Zasigurno ste ih već zamijetili na našem Jadranu. Posljednjih desetak godina razmilile su se kao "rakova djeca". Izumio ih je prije 18 godina Zagrepčanin, Mladen Peharda, po majci Dalmatinac koji živi u Sv. Filipu i Jakovu pokraj Zadra. Skiper i jedriličar odlučio je ostvariti svoj dječački san i uspio.


- U Saudijskoj Arabiji smo poslali standardnu polupodmornicu koju isporučujemo po cijelom svijetu, rekao je Peharda, vlasnik tvrtke za proizvodnju turističkih brodova. 


- To je jedan kompletno novoizgrađeni park koji je napravljen na preko milijun kvadrata u svega 72 radna dana.


Njegove su polupodmornice doživjele planetarni bum. Plove po Maldivima, Sejšelima, Karibima, a sada i u saudijskoj pustinji, u zanimljivom društvu.


- Ima replika hobotnice na pneumatiku koja kao napada polupodmornicu, ima morski pas, ima ronioci s 10000 riba u bazenu.


I nikoga nije briga što to nije zapravo prava podmornica. Nije turistima do uzgona, zarona, nautičkih milja, bešumnosti. Kroz prozorčiće u prostranom trupu ispod mora dožive posve dobro svijet podmorja.


U malom brodogradilištu u Poličniku radi i gospođa Jagoda Župan. Htjela je biti frizerka u životu. Da će izrađivati podmornice, nije ni sanjala.Ova zaigrana ekipa od radnog je mjesta napravila svojevrsno igralište. Tu su i prototipi, ali i pravi diljem svijeta, turistički katmaran, taksi-plovila, solarni retrobrodova.

I sve je to tek "kap u moru" što svijetu pripremaju ovi entuzijasti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!