16:16 / 29.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Istraživanje: Amazonovi algoritmi promiču antivakserske dezinformacije

Amazonovi algoritmi za pretragu promiču antivakserske knjige

Amazonovi algoritmi za pretragu promiču antivakserske knjige

Foto: Ilustracija / Pixabay

 Najveća svjetska internetska trgovina Amazon i dalje je rasadnik antivakserskih teorija urote, a takve dezinformacije utječu na neke ljude da se ne žele cijepiti protiv koronavirusa, ističe se u novom istraživanju znanstvenika Sveučilišta Washington u Seattleu.


Amazonovi algoritmi za pretragu promiču knjige koje šire lažne tvrdnje o cjepivima pred onima koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, utvrdili su istražitelji, a kada ih kupci istražuju algoritmi ih upućuju na daljnje dezinformacije.


Amazon je "trgovina s različitim zdravstvenim dezinformacijama", upozoravaju autori istraživanja, Prerna Juneja, doktorand na Fakultetu informacijskih znanosti, te profesor društvenog računarstva Tanu Mitra, u članku koji će biti predstavljen na znanstvenoj konferenciji u svibnju.


Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz cjepivo u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige, uključujući knjigu "Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying" britanskog teoretičara zavjere Vernona Colemana te knjige "The Vaccine-Friendly Plan" liječnika iz Oregona Paula Thomasa.


Thomasu je prošle godine oduzeta licenca zbog obmanjivanja roditelja u vezi sigurnosti cjepiva i nedostatnog cijepljenja pacijenata zbog čega je jedno dijete dobilo tetanus i provelo u bolnici 57 dana.


U kontekstu masovnog cijepljenja protiv covida-19, "borba protiv antivakserskih dezinformacija nikada nije bila važnija", rekao je Juneja u intervjuu u četvrtak.


Amazon "kupcima omogućuje pristup raznim stajalištima. Predani smo osiguranju pozitivnog iskustva za kupce i imamo politike koje definiraju koji se proizvodi mogu prodavati u našim trgovinama", komentirao je glasnogovornik kompanije.


- Naši alati za kupnju i pretragu nisu dizajnirani da generiraju rezultate usmjerene na neko specifično stajalište i uvijek slušamo povratne informacije od kupaca, dodao je.


Amazon je nedavno postavio baner s poveznicom na stranicu savezne vlade s činjenicama o cjepivima protiv covida-19 iznad rezultata pretrage za ključnu riječ "cjepivo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!