IT sektor brzo raste, kad će biti priznat kao strateški

19.12.2021.

19:37

Autor: Zvjezdana Heina/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

S više od 9 milijardi eura vrijednim izvozom i dvoznamenkastim stopama rasta - naša je IT industrija perjanica gospodarstva. Prodorni sektor ima goleme potencijale rasta i razvoja - čulo se na konferenciji Hrvatske gospodarske komore o budućnosti industrije - ključne za digitalnu transformaciju društva.

Brzorastući IT sektor jedan je od naših najpoželjnijih poslodavaca. Prosječna je plaća veća od 9 tisuća kuna i tvrtke odlično posluju. Predsjednik Udruženja za IT HGK i direktor Infosita Goran Mrvoš kaže kako je rast planiran, a već zapošljavaju osobe koje su globalno dostupne.

Oko 5700 tvrtki iduće godine očekuje prihode veće od 34 milijarde kuna. Moglo bi, kaže potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš - i bolje kada bi se u sektor više ulagalo.

- Nužna su velika ulaganja u istraživanje i razvoj inovacija a da bi se to ostvarilo IT sektor mora u novoj strategiji pametne specijalizacije postati takozvana vertikalna industrija, upozorava.

Okretanje vlastitoj proizvodnji, a ne servisiranje globalnih kompanija

Uz čast iznimkama, naš IT sektor od servisne industrije za globalne kompanije trebao bi se više okrenuti proizvodnji i izvozu proizvoda visoke dodane vrijednosti.

- Očekujemo i za sljedeću godinu dvoznamenkasti rast zato što je je tržište za digitalnu transformaciju ekspodiralo, osobito u inozemstvu. Vidimo da se i tržište u Hrvatskoj oporavlja i da krećemo prema boljem, kaže Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus.

Paušalni softverski obrtnici, nelojalna konkurencija

U IT sektoru sve je više softverskih paušalnih obrtnika, što dovodi do nelojalne konkurencije. Denis Fusek iz splitkse Lame kaže kako ljudi traže poslove na kojima mogu više zaraditi pa tako više zarade na 'lohn' poslovima za strane tvrtke nego u lokalnim tvrtkama.

U potragu za novim poslovima kreću i naši startupovi koji će se predstaviti u Las Vegasu u siječnju iduće godine na vodećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike. Tvrtka Codelab iz Osijeka, kaže Stjepan Jelušić naći partnera koji će financijski pomoći u finaliziranju njihovog proizvoda, i imaju velika očekivanja.

Zanimljivo, čak 80 posto naših prodornih IT tvrtki posluje u Zagrebu i unatoč pandemiji očekuje rast od 11 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!