13:16 / 05.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Japanska kapsula donijela na Zemlju uzroke asteroida

Ilustracija: Alexander Antropov/Pixabay

Ilustracija: Alexander Antropov/Pixabay

Foto: - / -

Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno iz najranijeg doba solarnog sustava.
Nakon puta od više od 5 milijardi kilometara, japanska kapsula koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa 2, u noći na nedjelju na Zemlju je donijela dragocjene uzorke skupljene na asteroidu.

Japanska svemirska agencija Jaxa objavila je da je u noći na nedjelju po lokalnom vremenu primila radijske signale iz male kapsule koja je prizemljila u Australiji.

Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno iz najranijeg doba solarnog sustava, rekao je menadžer misije Makoto Yoshikawa iz agencije Jaxa.

Sonda Hayabusa-2, veličine hladnjaka, lansirana je u prosincu 2014. Kapsula sa uzrocima ušla je u Zemljinu atmosferu nešto prije 2,30 u nedjelju ujutro po japanskom vremenu, te stvorila vatrenu kuglu poput traga zvijezde padalice.

- Konačno se vratila nakon šest godina, rekao je komentator japanske svemirske agencije (Jaxa).

Kapsula je sletjela u pustinju na jugu Australije gdje će ju na području od oko 100 četvornih kilometara pronaći pomoću signala koje odašilje.

Slijetanje kapsule označava kraj misije započete u prosincu 2014. lansiranjem Hayabuse 2 iz Japana. Ta će se sonda sada preusmjeriti prema drugom asteroidu u blizini Zemlje na koji bi trebala stići za oko 10 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!