Kako približiti povijesne pokuse novim generacijama znanstvenika?

06.02.2023.

19:52

Autor: Vlatka Kalinić/T.V./Dnevnik/HRT

Zbirka učila i instrumenata iz fizike

Zbirka učila i instrumenata iz fizike

Foto: HTV / HRT

Zbirka učila i instrumenata iz fizike upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Njezina gotovo 150 godina duga povijest isprepleće se sa samim počecima zagrebačkog Sveučilišta, a za budućnost zbirke zadužen je Fizički odsjek PMF-a. Glavni je cilj - približiti povijesne pokuse novim generacijama znanstvenika.

Ovi instrumenti doveli su do znanstvenih otkrića koja su oblikovala svijet kakav poznajemo. Ručno su ih izradili majstori s kraja 19. stoljeća, pa jednako oduševljavaju i ljepotom i povijesnom vrijednošću.

- Posjedujemo rendgensku cijev koja je nabavljena šest mjeseci nakon otkrića rendgenskih zraka. Otkriće elektromagnetskih valova, to imamo Hertzova zrcala, zatim Teslini patenti što su došli, tu imamo Tesline induktore i slično tome, kaže dr. sc. Mirjana Bijelić, Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu.

Dio bogate zbirke i dalje se upotrebljava u nastavi, no od 3 i pol tisuće elemenata njih 209 zaštićeno je kulturno dobro.

- To će joj pružiti dovoljnu zaštitu i dodatno promovirati značaj pokusa iz fizike, ističe izv. prof. dr. sc. Mihael Makek, Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu.

Jer zbirka je tako i nastala - slavni profesor Vinko Dvoržak nakon otvaranja katedre za fiziku prikupljao je opremu kako bi uveo demonstracijski pokus u nastavu.

- Katodne cijevi su instrumenti koji su se koristili krajem 19. stoljeća kad je zbirka otprilike nastajala i njihov veliki povijesni značaj je bio u otkriću elektrona, objašnjava izv. prof. dr. sc. Nikola Poljak, Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu.

- I danas je to zapravo top tema u suvremenom obrazovanju. Mi bi danas u nastavi ne samo fizike nego i drugih predmeta što više trebali izvoditi pokuse. Ideja je da otvaranjem ove zbirke prema javnosti kod nas dolaze škole učitelji i nastavnici da se ovdje na neki način inspiriraju, poručio je doc. dr. sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu.

Jer od pokusa nema boljeg poticaja za nekog budućeg Dvoržaka ili Teslu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!