Kako se 'dekofeinizira' kava?

12.01.2022.

18:04

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kako se 'dekofeinizira' kava?

Kako se 'dekofeinizira' kava?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jeste li se ikad zapitali kako se uklanja kofein iz kave? Njemački stručnjaci kažu da je potrošačima teško otkriti koja je metoda korištena u tom procesu te smatraju da je jedan od triju najčešćih načina štetan za zdravlje ljubitelja kave bez kofeina.

Zrna kave prirodno sadrže kofein, a taj stimulans je teško ukloniti na prirodan način.

Relativno jeftin pristup je otapanje kofeina s kemijskim otapalima poput diklormetana ili etil acetata.

Diklormetan je tekućina niska vrelišta (40 °C). Otapa ulja i masti, smole, kaučuk i mnoge sintetske polimere. Upotrebljava se kao otapalo, potisni plin (propelent) za aerosole i sredstvo za ekstrakciju i za prijenos topline u klimatizacijskim uređajima. Koristio se kako anestetik, pa u većim količinama može djelovati narkotički.

Etil acetat ili etilni ester octene kiseline je bezbojna, lako hlapljiva tekućina ugodna voćnog mirisa, topljiva u alkoholu i eteru i slabo topljiva u vodi. Služi kao otapalo u proizvodnji lakova, smola, celofana, umjetne svile, umjetne kože, za priređivanje umjetnih voćnih mirisa, ljepila i slično.

Metoda u kojoj se koristi etil acetat smatra se prirodnim procesom, jer se ova tvar nalazi i u nekom voću i povrću.

No premda je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) spomenute kemikalije proglasila sigurnima za uklanjanje kofeina iz kave, stručnjaci vjeruju da je diklormetan kancerogen.

- Količina diklormetana koju smije sadržavati kava bez kofeina određuje se EU direktivom, kaže njemačka stručnjakinja za prehranu i gastroenterologinja Sabine Hülsmann.

U skladu sa smjernicama EU-a radi se o maksimalno dva miligrama po kilogramu pržene kave.

Treći način uklanjanja kofeina iz zrna kave obavlja se uz pomoć ugljikova dioksida koji ne zahtijeva nikakva otapala. U ovom se slučaju mahune kave ispiru tekućim ugljikovim dioksidom pod visokim tlakom, metodom koja veže kofein, a postupak se ponavlja više puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!