16:08 / 05.10.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Kina putem ugrađenih čipova špijunirala Amazon, Apple...

Photo by Oscar Nord on Unsplash

Photo by Oscar Nord on Unsplash

Foto: - / -

U oštrom Appleovom priopćenju navodi se kako nisu pronašli dokaz koji bi podupro optužbe, a isto je poručio i Amazon.
Apple i Amazon neke su od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Bloomberg, dok te kompanije to opovrgavaju.

Serveri su bili kompromitirani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili raditi, piše ta agencija. Apple, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Bloomberg, proizveo te čipove, odbacili su te tvrdnje, nazivajući ih neistinitima.

U oštrom Appleovom priopćenju navodi se kako nisu pronašli dokaz koji bi podupro optužbe, a isto je poručio i Amazon.

Bloomberg je izvijestio kako je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napada koji je omogućio Pekingu pristup 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama. Dodali su kako su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tijekom sigurnosnih testiranja koje je proveo Amazon 2015. godine, prije nego su počeli koristiti servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim tvornicama Super Micro Computera.

To otkriće potaknulo je dugotrajnu strogo povjerljivu istragu američkih obavještajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitirani serveri, tvrdi Bloomberg i dodaje kako je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto osobnih računala u svijetu proizvodi u toj zemlji.

Provođenje napada uključivalo je razvoj dubokog razumijevanja dizajna proizvoda, manipuliranje komponentama u tvornici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije, istaknuto je u izvješću.

Mnoge američke tvrtke, uključujući Apple, Amazon i velike banke, također su koristile hardvere proizvedene od strane Super Micro Computera. Bloomberg tvrdi da je istraga dovela neke tvrtke do toga da su uklonile servere kompanije Super Micro te završile poslovne odnose s njima. Amazon i Apple su zanijekali da postoji bili kakav dokaz koji bi potkrijepio Bloombergove tvrdnje.

Super Micro Computer priopćio je kako ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju te da niti jedan kupac nije prestao koristiti njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je priču nepotrebnom optužbom te dodalo kako je sigurnost nabavnih lanaca pitanje zajedničke brige.

Bloomberg je priopćio kako sva poricanja pobija svjedočanstvima šest trenutnih i bivših dužnosnika nacionalne sigurnosti te upućenih osoba u Appleu i Amazonu koji su detaljno izvijestili o istrazi i njenim posljedicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!