Ljubitelji mačaka prikupili dva milijuna dolara za medicinska istraživanja

11.10.2021.

09:51

Autor: V.G./Hina/HRT

Mačka

Mačka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kažu da mačke imaju devet života, no činjenica je da često pate od problema s bubrezima, zbog čega su japanski mačkoljupci u kratkome vremenu prikupili čak dva milijuna dolara za pronalazak lijeka koji će spriječiti zatajenje bubrega kod tih životinja. 

Pandemija je prošle godine ozbiljno naštetila japanskom gospodarstvu pa znanstvenici s tokijskog sveučilišta nisu dobili sredstva za studiju o sprečavanju zatajenja bubrega u mačaka.

Nakon što je nacionalna novinska agencija Jiji skrenula pozornost na problem s kojim su suočeni znanstvenici, tisuće japanskih ljubitelja mačaka krenule su u akciju.

- Prošle godine moja je voljena mačka uginula od bolesti bubrega. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći mnogim drugima da žive bez bubrežnih bolesti, napisala je jedna žena uz donaciju u protuvrijednosti od otprilike 125 kuna.

Nedavno sam dobio mačića. Doniram novac u nadi da će se za njega lijek pronaći na vrijeme, napisao je drugi donator koji je uplatio oko 570 kuna.

Domaće mačke i njihovi veći rođaci u divljini često pate od problema s bubrezima zbog genetske nemogućnosti da im se u organizmu aktivira ključan protein koji su otkrili tokijski znanstvenici.

Protein nazvan AIM (inhibitor apoptoze makrofaga) pomaže u čišćenju mrtvih stanica i ostalog otpada iz organizma i sprečava zatajenje bubrega u mačaka.

Profesor imunologije Toru Miyazaki i njegov tim razvijaju načine za proizvodnju toga proteina u dovoljnim količinama i nadaju se da će razviti lijek koji će udvostručiti postojeći očekivani životni vijek mačaka koji je sada oko 15 godina.

- Nadam se da će na kraju veterinari svake godine mačkama ubrizgavati injekcije AIM-a, poput cjepiva, rekao je Miyazaki.

U samo nekoliko dana od objave članka Miyazakijeva ekipa primila je 10.000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini.

Donacije su do sredine rujna dosegnule 207 milijuna jena (oko 120 milijuna kuna). "Tada sam prvi put shvatio u kolikoj se mjeri iščekuju rezultati mojeg istraživanja, kazao je Miyazaki.

Istraživanje njegova tima o tome kako funkcionira AIM objavljeno je prvi put prije pet godina u časopisu Nature Medicine.

Isti tim japanskih znanstvenika radi i na razvoju posebne hrane koja sadržava spomenutu supstanciju, a krajnji je cilj potaknuti aktivaciju nefunkcionalnog AIM-a u krvi mačaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!