13:04 / 27.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Međimurje dobilo drugi znanstveno-istraživački centar

Čakovec

Čakovec

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

U manje od pola godine Međimurje je dobilo drugi znanstveno-istraživački centar, jer je nakon Metalske jezgre u utorak otvoren i Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Projekt je vrijedan gotovo 11,9 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima EU za regionalni razvoj. U obnovljenoj zgradi u prostoru bivše vojarne opremljena su četiri znanstvena laboratorija, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke.


Kroz rad Centra osigurana je istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja, eksperimentalnog razvoja i obrazovanja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na otvorenju je istaknuo da se u Međimurju razvijaju tehnologije i nastaju ideje koje se provode u djelo.


Naglasio je kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za medicinska istraživanja i druge institucije biti dionici ovog projekta te dati doprinos razvoju poduzetničke klime i infrastrukture.


Ivica Šušak iz Ministarstva znanosti kazao je da će Centar pridonijeti povećanju broja primjenjivih istraživačkih projekata.


- Aktivnosti laboratorija, proširena stvarnost, upotpunit će mehanizam laboratorija održive gradnje i obrnuto. Radit će se i na razvoju novih inovativnih proizvoda, materijala za potrebe zelene gradnje, najavio je.


Župan Matija Posavec istaknuo je da je ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti smjer u kojem se razvija Međimurje koje na dvije visokoškolske ustanove, Međimurskom veleučilištu i Odsjeku Učiteljskog fakulteta, ima oko 1500 studenta.


Dekan Igor Klopotan istaknuo je da Međimursko veleučilište već 13 godina uspješno provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!