Važnost prilagodbe modernih tehnologija osobama s invaliditetom

17:09 / 14.06.2022.

Autor: Danijela Novak/Dnevnik/HRT/IMS

Međunarodna konferencija "Pristupačna budućnost"

Međunarodna konferencija "Pristupačna budućnost"

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Univerzalni dizajn i tehnologija u mnogim slučajevima mogu biti rješenje za izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Na međunarodnoj konferenciji "Pristupačna budućnost" razmijenjena su iskustva i ideje kako im povećati dostupnost elektroničke komunikacije, poštanskih i željezničkih usluga.

Svaki se dan suočavamo s preprekama, pa tako i u području mobilne tehnologije, kažu osobe s invaliditetom.

- Osoba u invalidskim kolicima, konkretno, ako ne može ući u prostor poslovnice, onda kad uđu, nisu im izloženi potencijalni gadgeti, mobilni aparati na način da ih mogu uopće vidjeti.Kod slijepih i slabovidnih osoba sva tehnologija današnja ima već ugrađeno asistivnu tehnologiju kao voice over, rekao je Branimir Šutalo, Udruga slijepih Zagreb.

Profesorica Car već 14 godina vodi laboratorij koji se bavi asistivnim tehnologijama. Za osobe s invaliditetom proizveli su 50-ak aplikacija, javno dostupnih i besplatnih.

- Koje se mogu preuzeti na mobilne telefone i tablete i služe za komunikaciju, za edukaciju, a zasnovani su na grafičkim simbolima za potpomognutu komunikaciju koje koriste djeca i osobe s teškoćama u govoru, kazala je Željka Car, profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

HAKOM je jedan od sponzora tog projekta. Surađuje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, ali i s brojnim udrugama.

- Počelo je kao projekt pristupačnog web sjedišta za osobe s invaliditetom, ali kroz vrijeme se naravno otkrivaju mnoge druge stvari oko kojih je potrebno raditi i mi smo se uključili koliko god možemo i pokušavamo gurati taj projekt dalje, rekao je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Cilj je konferencije "Pristupačna budućnost" dodatno osvijestiti potrebu prilagodbe modernih tehnologija osobama s invaliditetom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!