[ANKETA] Može li umjetno uzgojeno meso postati popularno?

22.11.2023.

Zadnja izmjena 11:31

Autor: J.S./HTV/AP

Porijeklo mesa
Porijeklo mesa
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Umjetno uzgojeno meso počinje sa stanicama, ali je skupo za proizvodnju. Postoje znanstveni izazovi, poput toga kako oponašati složenu strukturu odreska. Može li umjetno uzgojeno meso, poznato i kao meso "uzgojeno u laboratoriju", postati popularnije?

Hoćete li vi umjetno uzgojeno meso uvrstiti u vašu prehranu?

Odgovorite nam u anketi:

Poznata aroma širi se kuhinjom za testiranje Believer Meatsa dok šef istraživanja i razvoja Andres Voloschin okreće cvrčeće trakice piletine dobivene iz stanica. Kroz staklene stijenke vide se veliki spremnici u kojima rastu stanice.

Ovu su piletinu proizveli znanstvenici, a ne farmeri.

Neki poduzetnici, potrošači i stručnjaci očekuju da će se u budućnosti mnogo više mesa u svijetu proizvoditi na ovaj način.

Više od 150 startupova ima ambiciozan cilj - meso koje ne zahtijeva uzgoj i ubijanje životinja, koje je cjenovno pristupačno te ima okus i dojam pravoga mesa.

Oni su dio mlade industrije kojoj je cilj staničnom biologijom smanjiti utjecaj na okoliš zbog sve veće potražnje za mesom u svijetu i promjene globalne proizvodnje proteina, slično kao što električni automobili potresaju automobilsku industriju.

Tvrtke koje proizvode takozvano "kultivirano" ili "uzgojeno" meso, poznato kao meso "uzgojeno u laboratoriju", pokušavaju se brzo proširiti, udružujući se s tradicionalnim mesnim tvrtkama, privlačeći sve više i više ulagača i postavljajući temelje za nove proizvodne pogone u svijetu.

No daleko je od toga da meso iz stanica bude široko prihvaćeno.

Osim što je skupo za proizvesti i znanstveno vrlo izazovno, još jedna prepreka je i zakonska regulativa. Samo Singapur i SAD trenutno dopuštaju prodaju uzgojenog mesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!