NASA planira novo lansiranje megarakete na Mjesec

12.10.2022.

20:14

Autor: T.D./HRT/Hina

NASA planira novo lansiranje megarakete na Mjesec

NASA planira novo lansiranje megarakete na Mjesec

Foto: Steve Nesius / REUTERS

Američka svemirska agencija NASA planira 14. studenoga ponovno pokušati lansirati megaraketu na Mjesec u okviru misije Artemis 1 (Artemida 1), s obzirom na to da su prethodna lansiranja morala biti otkazana zbog tehničkih poteškoća i lošeg vremena.


Prethodna lansiranja bila su predviđena krajem kolovoza te početkom rujna i u posljednjem trenutku otkazana su zbog tehničkih poteškoća.

- Krajem rujna je raketa SLS, najsnažnija koju je do sada izgradila američka svemirska agencija, morala biti vraćena u hangar u svemirskom centru Kennedy da bi se sklonila prije udara uragana Iana koji je razorio pojedine dijelove Floride, podsjeća agencija AFP.

Na svojoj mrežnoj stranici NASA je objavila da će sljedeći pokušaj lansiranja biti srijeda, 14. studenoga u 12.07 prema istočnom američkom vremenu, odnosno 04H07 prema GMT-u i u predviđenom trajanju od 69 minuta. 

Dva rezervna termina su 16. i 19. studenoga.  

Na razvoju rakete SLS radilo se dulje od deset godina i ona još dosad nije letjela. 

Misija Artemis donosi prekretnicu u svemirskom programu NASA-e nakon misije Apolla kojom je čovjek kročio na Mjesec, a od tada su prošla desetljeća u kojima su astronauti obavljali misije u nižim orbitama i provodili istraživanja vezana za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Nazvana po božici Artemidi, zaštitnici lova i mjeseca i sestri boga Apolona u grčkoj mitologiji, Artemis bi trebala ponovno dovesti astronaute na površinu Mjeseca 2025. godine, iako stručnjaci dvoje da će se to i postići u predviđenom roku. 

Novost je što je predviđen dolazak prve žene na Mjesec i prve osobe koja nije bijele rase.

Pedeset godina od posljednje misije iz programa Apollo, Artemis 1 ide bez posade. Zadaća je tog lansiranja provjeriti je li kapsula Orion, na vrhu rakete, sigurna za budući prijevoz ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!