NASA zabila sondu u asteroid

27.09.2022.

Zadnja izmjena 08:54

Autor: Vijesti/IMS/B.A./Hina/HRT

Slika snimljena oko dvije i pol minute prije udara

Slika snimljena oko dvije i pol minute prije udara

Foto: September 26, 2022. NASA/Johns Hopkins APL / Handout via REUTERS

NASA-ina sonda DART sinoć se namjerno zabila u asteroid, 160 metara široki Dimorphos, u testu zamišljenom kako bi se ispitalo mogu li se takvi objekti koji mogu ugroziti Zemlju skrenuti na siguran način.

"Susret" letjelice i asteroida 11 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje dogodio se u 1.14 po našem vremenu. Nakon 10 mjeseci putovanja, nadzvučnom brzinom od 6,6 kilometara u sekundi DART se sudario s asteroidom veličine nogometnog igrališta, što se u izravnom prijenosu pratilo u NASA-inu operativnom centru u SAD-u.


- Test je prošao spektakularno. Zaista se sve dogodilo kako smo očekivali, čak i bolje od toga. Sjedili smo ovdje i gledali slike koje su stizale kako smo se približavali Dimorphosu. Ugledali smo njegovu površinu i slika je došla u fokus kamere. Svi su rekli da je bilo spektakularno, rekla je Nancy Chabot, voditeljica koordinacije letjelice DART.

video thumb

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala skrenuti s putanje opasan objekt u izravnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

Svemirska agencija uživo je prenosila približavanje sonde bez ljudske posade asteroidu. Na slikama koje je na Zemlju poslala kamera svemirske letjelice, asteroid Dimorphos je prvo postao vidljiv kao svijetla točka oko sat vremena prije udara, zatim je porastao i na kraju je bio vidljiv s površinskim detaljima i sjenčanjem - sve dok kamera nije uništena pri udaru. U Nasinom kontrolnom centru tada se prolomilo veselje, uz pljesak i grljenje.


Sve do neposredno prije udara, bilo je neizvjesno hoće li letjelica, koja je bila na autopilotu posljednjih nekoliko minuta, doista udariti u asteroid.

Je li i koliko asteroid zaista promijenio putanju, znat će se sljedeći mjesec, nakon promatranja teleskopom.


NASA-ina znanstvenica Lori Glaze rekla je da pravi znanstveni rad počinje nakon udara. Znanstvenici sada moraju istražiti je li se orbita asteroida promijenila kao rezultat udara sonde i ako jest, u kojoj mjeri.


NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a (Near-Earth Object, objekt u blizini Zemlje) velikih dimenzija - od najmanje 30 do 50 metara - koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.


Astronomi trenutačno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 milijuna godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.


Svemirska letjelica DART imala je masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.


Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!