Natjecanje studentskih bolida

28.08.2021.

07:05

Autor: Goran Damjanić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Natjecanje studentskih bolida

Natjecanje studentskih bolida

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ekipa Top Geara, BBC-eva svjetski popularnog serijala o automobilima, u svom je magazinu uvrstila Matu Rimca među 10 nautjecajnijih ljudi u svijetu koji oblikuju budućnost električnih automobila, i to na peto mjesto. Njegovim stazama pokušavaju poći studenti 37 timova koji svoje bolide predstavljaju na karting-stazi u Novom Marofu.

Više od 800 studenata s europskih sveučilišta natječu se u bolidima koje su sami izradili.

- Poanta ovog projekta je proširiti prvenstveno promociju STEM industrije, inovacija i tehnologije i potaknuti mlade da idu u tu STEM granu po pitanju studiranja, rekao je Tibor Kezelj, predsjednik udruge "Formula Student Alpe Adria".

Studenti teoriju pokazuju u praksi. Sami dizajniraju i konstruiraju prototipove bolida. Ovo im natjecanje omogućava da uče od vrhunskih stručnjaka, a njihove rezultate vrednuju suci iz vrha auto-moto industrije.

- Trenutno na bolidu radi oko 70 studenata sa Sveučilišta u Zagrebu iz raznih područja, ne samo s Fakluteta strojarstva i brodogradnje, nego i fakulteta elektrotehnike i još nekih drugih grana poput marketinga, dizajna, pr-a i drugih, rekla je Adriana Đugum, ekipa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Zagreb.

Među najjačim sveučilištima koja se natječu je ono iz Stuttgarta. Na djelu - njemačka preciznost i inovativnost.

Zaljubljenici u brzinu i adrenalin do kraja vikenda moći će uživati u automobilskom spektaklu. Tko zna možda se baš na stazi Rauš u Novom Marofu krije neka nova auto-moto zvijezda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!