WWF Adria: Zaostali ribolovni alat ugrožava morske organizme

08.06.2023.

12:55

Autor: Dnevnik/HRT/Hina/T.S.

Obilježava se Svjetski dan oceana

Obilježava se Svjetski dan oceana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetski dan oceana obilježava se na današnji dan. Obilježava se radi isticanja njihove važnosti za život na Zemlji te upozoravanja na posljedice ljudske nebrige i pretjeranog iskorištavanja morskih prostranstava. Brojne udruge i organizacije obilježavaju ga čisteći podmorje i obale. U glavnom gradu Filipina - Manili - u akciji su stotine volontera, a iz WWF Adria upozoravaju na važnost očuvanja oceana.

- Čišćenje obala naš je mali doprinos kojim oceanu želimo uzvratiti za ono što nam on omogućuje, opskrbljujući nas ribom, rekla je volonterka Lea Cayago.

- U kratkom vremenu, u samo dva sata, prikupljeno je već 168 vreća smeća. Kad smo pogledali čega ima najviše, vidjeli smo da prednjači ambalaža za hranu. To je velik problem, istaknula je Enda Nuestro, predstavnica filipinskih vlasti.

Ugroženi morski organizmi


WWF Adria je upozorio kako zaostali ribolovni alat ugrožava morske organizme.

- Konačno se posljedicama nezbrinute plastike počinje pridavati pozornost koju zaslužuje. U WWF-u, svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode, fokusirali smo se na dio ovog otpada čiji se utjecaj manje vidi i razumije, naglasili su iz organizacije.

Radi se o zaostalom ili izgubljenom ribolovnom alatu koji je najsmrtonosniji oblik morske plastike jer nastavlja neselektivno hvatati ribe, zapletati morske sisavce, ptice, kornjače i morske pse.

- Tako ih izlaže sporoj i bolnoj smrti iscrpljivanjem i gušenjem, rekao je Fabijan Peronja iz WWF Adrije.


WWF Adria kroz projekt Ghost Gear (zaostali ribolovni alat) nastoji odgovoriti na ovaj izazov.

Provedeno mapiranje Jadrana ukazuje kako ovo nije samo globalni, već i nacionalni izazov jer je morsko dno uvelike prekriveno izgubljenim alatima što znatno doprinosi degradaciji morskog staništa i gubitku bioraznolikosti, upozoravaju u priopćenju. 

Zaostali ribolovni alat smrtonosan je za čak 66 posto morskih sisavaca i 50 posto morskih ptica, a 90 posto riba koje se u njega zapletu i uginu ima i komercijalnu vrijednost.

Edukacija i osvještavanje ribara, ali i šire javnosti, ključni su za prevenciju odlaganja novog ribljeg alata na dnu mora. Želimo osigurati da se ribarski alati pravilno koriste, održavaju i zbrinjavaju kako bi se smanjio gubitak opreme, naglasio je Peronja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!