07:00 / 01.06.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS

Pametni stroj - umjetna inteligencija iz Slavonskog Broda

Pametni stroj

Pametni stroj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iz Slavonskog Broda stiže nam priča o uspješnom partnerstvu triju tvrtki koje su, za prodor na inozemna tržišta, sjajno iskoristile primjenu suvremenih tehnologija. Zapošljavaju mahom mlade obrazovane ljude, a za stranog su naručitelja dizajnirale i proizvele potpuno automatiziran stroj za kontrolu i pakiranje proizvoda čiju ispravnost, pak, kontrolira - umjetna inteligencija! 

Pametni stroj koji kvalitetu proizvoda kontrolira računalnim vidom – slavonsko brodski inženjeri i IT stručnjaci razvili su u godinu dana. Zadatak je bio izazovan.

- Gledali u Brodu i okolici s kojim tvrtkama možemo surađivati. Tko se još bavi ovakvim i sličnim stvarima, govori Luka Plivelić, razvojni inženjer u tvrtki za optimizaciju i proizvodnju strojeva, Slavonski Brod.

Na sreću, ima ih - tvrtki koje u primjeni modernih tehnologija u industriji vide budućnost. Dogovor je brzo postignut.

- Mi smo zaduženi za softverski dio, koristimo algoritme umjetne inteligencije. Naše kamere, nekih 130 tisuća komada dnevno svaki komad u realnom vremenu pregledaju, naglasio je Igor Majdandžić, direktor tvrtke za informatički inženjering, Slavonski Brod.

Pa stroj proizvode samostalno kontrolira i pakira. Mogućnost ljudske pogreške gotovo je isključena, a umjetnu inteligenciju primijenili su prvi put. 

- Pretpostavljamo da je to tehnološka budućnost i da trebamo krenuti što prije s tim u realizaciju. Mislim da će od sada svaki naš stroj sadržavati takav jedan sustav, rekao je Hrvoje Pavičić, voditelj proizvodnje u tvrtki za optimizaciju i proizvodnju strojeva, Slavonski Brod.

Što znači da bi se i suradnja triju tvrtki mogla nastaviti, a Slavonski Brod zasvijetliti na globalnom tržištu kao grad spreman za izazove četvrte industrijske revolucije.

Umjetna inteligencija iz Slavonskog Broda

Umjetna inteligencija iz Slavonskog Broda

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!