Pet milijuna eura za revitalizaciju Europske Amazone

02.02.2023.

10:08

Autor: V.K./HRT/Hina

Močvarna staništa

Močvarna staništa

Foto: - / Shutterstock

Na Svjetski dan močvarnih staništa, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode - WWF izvijestili su da su, kroz novi projekt, osigurali pet milijuna eura za revitalizaciju četiri područja u Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

- Revitalizacija rijeka glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obilježava još od 1971. A upravo je revitalizacija određenih riječnih područja u Europskoj Amazoni rezultat koji svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi postići kroz svoj novi projekt čija vrijednost je gotovo pet milijuna eura, priopćeno je iz WWF-a.

Ivana Korn Varga iz WWF Adrije kaže kako se ulaganjem u obnovu rijeka, močvara i tresetišta ulaže u klimatski otpornu budućnost i jako su sretni što su to prepoznali i njihovi donatori koji su odlučili uložiti u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Kroz petogodišnji projekt "Revitalizacija Europske Amazone", koji se provodi na području petodržavnog UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, revitalizirat će se različiti ekosustavi na četiri lokacije, a lokalno stanovništvo će biti direktno uključeno u sve aktivnosti.

Osim što će podržati i razvoju održivih oblika poslovanja kroz provedbu održivog gospodarskog inkubatora, povezat će i sve ključne dionike kako bi zajednički nastavili revitalizirati to područje i nakon završetka projekta, istaknuli su.

U Hrvatskoj će se na rijeci Dravi, u blizini ušća rijeke Mure, povezati rukavac čime će se povećati retencijsko područje za vrijeme većih vodnih valova te ponovno omogućili protok vode na popularnom kupalištu u blizini općine Legrad. U Parku prirode Kopački rit čistit će rukavac i tako povezati Dunav s Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku.

U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje raditi na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu poplavnu šumu te uz to istražiti kako će se područje prirodno revitalizirati.

Revitalizirat će se vlažne livade uz rijeku Muru u Sloveniji, gdje će se uspostaviti i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama.

Močvarna su staništa dom za čak 40 posto svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svijetu čija dobrobit izravno ovisi o njima. Stoga su investicije poput ove za Europsku Amazonu, na čijem području živi oko milijun ljudi, od iznimne važnosti. Jedino tako možemo se suočiti s klimatskom i krizom biološke raznolikosti te ostvariti održivi razvoj, poručila je Korn Varga.

Projekt "Revitalizacija Europske Amazone" podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina, kažu u WWF-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!