Ivan Đikić: Pokazali smo da je znanost rješenje za pandemiju COVID-a

16.09.2021.

19:33

Autor: Hina/HRT/D.S.

Znanstvenik Ivan Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ocijenio je u Vukovaru kako se, nažalost, još ne ulaže dovoljno u znanost ni u mlade iako jedino znanost može ponuditi prave odgovore, kao što je učinila u slučaju pandemije COVID-a.

- Danas, kada je neznanstvena medijska propaganda različitih fake newsa toliko dominantna, mislimo da ovdje u Vukovaru treba reći da je znanost nešto što nas je držalo kroz cijelu civilizaciju i osigurat će napredak u budućnosti i borbu sa svim izazovima, uključujući i zadnji izazov - COVID, koji nije jedini i kojih će biti u budućnosti, rekao je Ivan Đikić


On u Vukovaru sudjeluje na 5. konferenciji "Znanost za mlade u Vukovaru", koja se održava o temi: "Ustrajnost, odlika uspješnih znanstvenika. Kako ne odustati od znanosti?"


Po njegovim riječima, pojedinci i pojedine grupe danas manipuliraju neznanstvenim podatcima i iznose neistine, čemu treba stati na kraj pravim argumentima. Mladima je poručio da je ustrajnost nešto što se ne može opisati riječima, ali je nešto što strašno motivira i u konačnici uvijek donosi rezultate.


- COVID kriza nam je pokazala da nitko ne može riješiti niti jedan ozbiljan problem sam, te je suradnja sa znanstvenicima i globalna povezanost bila najbolji način protiv COVID-a, i u tome smo fantastično uspjeli kao znanstvenici, i tu Hrvatsku vidim kao dio integralne znanosti, rekao je Đikić, dodajući da je Hrvatska puna odličnih znanstvenika, ali i problema.


Znanstvenica Tea Žakula, koja je svoju karijeru izgradila u SAD-u, ali se odlučila vratiti u rodne Vinkovce, rekla je kako zbog toga nikada nije požalila.


- Meni je život u Hrvatskoj prekrasan ako možete ostvariti određene uvjete, što je meni uspjelo, i nije mi danas problem iz Hrvatske surađivati s cijelim svijetom, rekla je i dodala kako, nažalost, u Hrvatskoj uvijek zapne na razini politike.


- Ono na čemu uvijek zapne je činjenica da na razini visoke politike postoji puno kompromisa koji često nisu potrebni, ocijenila je.


Predsjednica Udruge "Samo Pozitivno" iz Vinkovaca, koja je organizator konferencije, Mara Majstorović poručila je da je cilj manifestacije modeliranje uspjeha.


- Mi se bavimo izvrsnošću i darovitom djecom i želimo to unaprijediti i dati tome više važnosti, rekla je Majstorović.


Nuklearni fizičar Saša Ceci ocijenio je kako je u Hrvatskoj puno mladih i talentiranih ljudi, a za neke od njih se nada da će izgraditi karijeru vrhunskog znanstvenika. Također se zauzeo za popularizaciju znanosti.


Studentica doktorskog studija biomedicine Andrea Majstorović poručila je mladima da se ne prepuste malodušnosti, da se bore za vlastite ideale i poglede te da se ne boje ući u znanstvene vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!