Predstavljamo vrsnog neurokirurškog robota - Ronnu

15.10.2018.

18:43

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

-

-

Foto: - / -

Ronna je hrvatski neurokirurški robot. Projekt se razvija već deset godina, a započeo je spontanim susretom liječnika i inženjera.
Predstavljamo vam neurokirurginju iz Kliničke bolnice Dubrava! Naime, riječ je o nagrađenom robotu Ronni koji je nositelj svjetskih priznanja i koja je predviđena za minimalno invazivne operacije, precizna je i točna, a planira se koristiti i za kompliciranije zahvate kralježnice.

Ronna je hrvatski neurokirurški robot. Projekt se razvija već deset godina, a započeo je spontanim susretom liječnika i inženjera. Ideja je bila da se razvije robotski sustav koji će zamijeniti kirurga u preciznoj navigaciji instrumenata. Upravo to su i postigli, a Ronna već dvije i pol godine redovito obavlja operacije u Kliničkoj bolnici Dubrava pod budnim okom profesora Darka Chudyja.

Kako funkcionira

Prije zahvata mozak se snima CT-om i magnetskom rezonancijom i zatim se u kompjuterskom sustavu koji je također dio Ronne radi 3D rekonstrukcija mozga na kojoj neurokirurg točno određuje iz koje točke tumora želi uzeti uzorak.

"Prednosti za pacijente su manje trajanje operacije, manja mogućnost infekcije, veća preciznost i time manja mogućnost intrakranijskog krvarenja, jedne od najtežih komplikacija ovakve operacije", objašnjava prof. Chudy.

Ronna je iznimno precizna, a programirana je i da uči. Tim profesora Bojana Jerbića na Strojarskom fakultetu usmjeren je na razvoj umjetne inteligencije u robotici.

Po čemu je posebna

"Specifičnost Ronne je u tome što taj robot nije samo tehničko rješenje, nego upravo rješenje u obliku primjene umjetne inteligencije. Na taj način smo pokušali riješiti čitav niz tehničkih problema i stvoriti sustav koji intuitivno surađuje s liječnicima", kaže profesor Jerbić.

Ronna je namijenjena izvođenju minimalno invazivnih zahvata u neurokirurgiji, poput biopsija, drenaža, duboke mozgovne stimulacije i resekcije tumora.

Domagoj Dlaka, dr. med. spec. neurokirurgije kaže: "Svaku biopsiju koju radimo detaljno analiziramo snimajući postoperacijsku MR i CT i sve se to detaljno analizira, možemo analizirati točnost do djelića milimetra i možemo reći da je precizan kao najprecizniji sustavi u svijetu".

Ronna je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja. Ona obavlja motorički osjetljive dijelove postupka, kao što je usmjeravanje instrumenata, osjetljivo bušenje lubanjske kosti i uvođenje instrumenata. Svaki taj postupak se evaluira i konstantno poboljšava.

Trijumf Ronne

Deset godina upornog rada i usavršavanja, polučilo je ogroman uspjeh. U konkurenciji projekata sa samoga vrha medicinske robotike, Ronna je trijumfirala. Na Imperial Collegeu u Londonu u sklopu Hamlyn simpozija dobila je nagradu kao najbolja inovacija u medicinskoj robotici za 2018. godinu. To je međunarodno priznanje da vizija koju su naši stručnjaci imali prije 10 godina je vrlo moderan.

Ronna je zamišljena kao dvoručni robot i u vrlo bliskoj budućnosti u planu je postavljanje i druge ruke. A to znači da bi mogla zahvate obavljati bez kirurga.

Interesa će sigurno biti i za novi projekt profesora Jerbića i profesora Chudyja, a to je robotski sustav Nero. U sklopu toga novog projekta žele razviti robot vlastite konstrukcije koji bi trebao biti čak precizniji i kompaktniji od Ronne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!