U Centar izvrsnosti za robotske tehnologije 37 mil. eura iz EU fondova

28.06.2021.

13:35

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Otvorenje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije

Otvorenje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u ponedjeljak je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA, ujedno i prvi centar izvrsnosti za robotiku u Hrvatskoj koji objedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku.

Projekt je procijenjen na gotovo 38 milijuna kuna, a EU je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 'pokrio' gotovo 37 milijuna kuna. Gradnja centra počela je potkraj 2019., a proteže se na čak 770 četvornih metara.

- Razvijam jedan algoritam kojim pokušava uhvatit lopticu s njegovom rukom. Također bavim se stereovizijom, upravljam s njegovim očima, rekao je Ivan Župančić, doktorant na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Rudi je samo jedan od humanoidnih robota u laboratoriju za računalnu inteligenciju. Nisu samo simpatični, služe za razvijanje motoričke robotske inteligencije.

Bez inteligencije ni ovaj sustav ne bi funkcionirao, radi se o jedinom robotu na svijetu koji može sortirati različite vrste ribe.

- Umjetna inteligencija prepoznava vrstu, šalje instrukciju robotu samo da manipulira onim vrstama koje mi želimo. Robot manipulirama ribama, i vrši paletizaciju, kazao je Marijo Cepernić, doktorant na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

S druge strane robot Rona već je dugo u primjeni.

U KB-u Dubrava od 2016. desna je ruka neurokirurga. Odradila je više od 200 operacija.

- Ronu želimo da ubuduće radi jedne invazivnu metodu, prema tome, pod kontrolom robota kontrolirat će se mogućnost da se probije lubanja bez da se ošteti mozgovno tkivo, rekao je Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju, KB Dubrava.

Mladi ljudi u ovom centru imaju najsuvremeniju opremu i najbolje uvjete za rad i obrazovanje.

Dekan FSB-a Dubravko Majetić poručio je da je Centar službeno otvoren te očekuju nove studente koje upisuju za koji dan na novim studijima Mehatronike i robotike. Kvota je 60 studenata, a dekan očekuje da će taj broj s vremenom i podići.

- CRTA je namijenjena prvenstveno nastavi, studentima u obrazovanju, nakon toga znanstveno-istraživačkom radu. Ovdje se rade ozbiljni znanstveni projekti na svjetskoj razini i treća razina je možda najvažnija, a to je suradnja s gospodarstvom gdje će razvijati svoje nove proizvode ili tehnologije i usvajati ova znanja iz umjetne inteligencije, robotike, mehatronike i automatizacije proizvodnih procesa, naglasio je Majetić.

Voditelj projekta CRTA Bojan Jerbić rekao je da Centar integrira tri laboratorija, onaj za računalnu inteligenciju, za autonomni sustav te za medicinsku robotiku.

Jerbić: Centar će stvarati budućnost i kadrove za budućnost


- Zamišljen je kao centar izvrsnosti u svim elementima. Želimo promovirati robotiku, umjetnu inteligenciju, općenito tehniku kao kulturu. Mi smo ti koji stvaraju tu tehnologiju. Centar je također zamišljen kao centar u kojem će se stvarati budućnost i kadrovi za budućnost koji će nositi na svojim leđima tu digitalnu transformaciju. To su ogromni izazovi, naglasio je Jerbić.

Istaknuo je da je centar otvoren 24 sata dnevno, gdje će se studenti bez ograničenja koristiti prostorom. "Vjerujte mi, oni to itekako koriste, ponosan sam kada tu prolazim u kasne sate i vidim da gori svjetlo", dodao je.

Jerbić smatra da je CRTA jedinstveni centar visokih tehnologija u EU-u, pa i šire, ponajprije jer je interdisciplinaran.

- Ovdje je u osnovi projekt težak 37 milijuna kuna, od toga je oko 30 milijuna otišlo na znanstvenu infrastrukturu, ali morate znati da smo ovdje ušli i s opremom iz prethodnih projekata, tako da slobodno mogu reći da je ukupna vrijednost centra veća od 50 milijuna kuna" istaknuo je.


Centar je obišao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva Tomislava Ćorića te znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Plenković: RH lovi korak s četvrtom industrijskom revolucijom

- Centar je dio kontinuiteta aktivnosti stručnjaka i znanstvenika ovdje na fakultetu i predstavlja pravi konkretan primjer kako Hrvatska zahvaljujući ovakvim ljudima lovi korak s četvrtom industrijskom revolucijom, kako participira u digitalnoj transformaciji društva, kako će se ovakvi znanstveni projekti transferirati u gospodarstvo, u primjenu u realan sektor i na taj način gdje umjetna inteligencija asistira čovjeku u poslovima i aktivnostima budućnosti, rekao je Plenković.

Istaknuo je da ga se najviše dojmio robotski pas Čip, koji je okupljene vodio od dvorane gdje je predstavljen projekt sve do samog Centra.

- Zaista svi ovdje proizvodi koje ste vidjeli, roboti, su fascinantni u pogledu onoga što su naši znanstvenici uspjeli s njima napraviti i kako će oni asistirati u brojnim proizvodnim procesima. Ovo su budući asistenti koji ne piju kavu, ne čitaju novine, nemaju mobitel, nisu bolesni, ne gledaju utakmice, rade non-stop, dižu produktivnost i preciznosti do razine koja je zaista fantastična, naglasio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!