Riječki student stvorio prvog humanoidnog robota 'od nule'

10.08.2022.

18:44

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.B./HRT

Riječki student Karlo Džafi stvorio prvog humanoidnog robota 'od nule'

Riječki student Karlo Džafi stvorio prvog humanoidnog robota 'od nule'

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj je 'od nule' stvoren prvi humanoidni robo. Za to je zaslužan riječki student Tehničkog fakulteta Karlo Džafić.

- Ime robota je Timmy Hartera. Sve je počelo 2019. godine kada sam se zaista želio baviti robotikom i 'guglao' sam stranicu InMoov, dizajniranom kao platforma za sve koji se žele baviti robotikom i napraviti nešto kao što sam ja napravio, priča Karlo.

Robot je izrađen pomoću dva 3D printera, dok je kao materijal korištena plastika i dosta elektronike.

- Većinu sam nabavio izvana preko internetskih stranica, i sve je trajalo dvije i pol godine. Robot ima preko 400 dijelova – ima čak i uši, oči koje su dvije web kamere, različite senzore da bude što sličniji čovjeku i da se tako ponaša. Sve sam u potpunosti napravio sam – od financiranja do izrade, kaže, te dodaje kako se na ovaj pothvat odlučio jer voli testirati svoje granice.

- Robotika ima više područja od mehanike, elektronike i programiranja – a sva ta tri tehnička područja me zanimaju, pa zašto ne, upitao se.

Karlo na jesen planira napraviti novu verziju svog robota, a na proljeće možda snimiti i podcast gdje će robot pričati na hrvatskom kako bi, kaže Karlo, doživljaj bio još veći.

- Robot je sada na 'remontu'.

- Sada želim analizirati stvari i poboljšati ono što se može, rekao je Karlo.

Znanstveni suradnik na riječkom Tehničkom fakultetu dr. sc. Ivan Lorencin podržao je Karla u njegovom pothvatu, te ističe kako su studenti poput Karla motivacija znanstvenom odsjeku fakulteta da se i dalje bavi znanošću i visokim obrazovanjem.

- Ovakvi projekti su nam motiv za osnivanje konferencije Ri-STEM koja se održava već drugu godinu zaredom, i na kojoj je robot Timmy Hartera prvi put predstavljen javnosti. Takvi projekti omogućavaju našim studentima i potencijalnim budućim znanstvenicima odskočnu dasku za daljnju karijeru, objašnjava Lorencin.

- Istraživačka skupina za umjetnu inteligenciju i robotiku Tehničkog fakulteta uskoro u Medulinu planira otvoriti STEM centar kroz koji će Karlu, ali i drugim budućim mladim stručnjacima i znanstvenicima, omogućiti određena financijsku podršku za razvijanje njihovih projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!