Sigurno je istodobno primiti cjepiva protiv gripe i korone - britansko istraživanje

01.10.2021.

11:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Studija o cjepivima

Studija o cjepivima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ljudi mogu sigurno istovremeno primiti cjepivo protiv koronavirusa i cjepivo protiv gripe i to ne utječe negativno na imuni odgovor koji je izazvalo jedno ili drugo cjepivo, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u četvrtak.


Britanija i druge zemlje sjeverne hemisfere spremaju se na tešku zimu i mogućnost porasta broja slučajeva gripe s ublažavanjem ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa i s ublažavanjem mjera društvenog distanciranja.

Dodatne doze cjepiva protiv koronavirusa sada u Velikoj Britaniji primaju starije i ranjive osobe te zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Johnsona ove godine obećala i najveći program cijepljenja protiv gripe u povijesti.

Studija, koju je vodilo Sveučilište u Bristolu, otkrila je da su prijavljene nuspojave obično bile blage do umjerene u testovima s tri cjepiva protiv gripe i davanjem cjepiva Pfizer ili AstraZeneca protiv koronavirusa.

- Ovo je zaista pozitivan korak koji bi mogao značiti manje dolazaka za one kojima su potrebna oba cjepiva, rekla je voditeljica studije Rajeka Lazarus.

- Rezultati ove studije predstavljeni su Zajedničkom odboru za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) na razmatranje i pomoći će kreatorima politike u planiranju budućnosti ovih važnih programa cijepljenja, govori.

Cjepiva su dana ispitanicima isti dan u različite ruke.

Jedna je skupina primila cjepivo protiv koronavirusa i gripe u prvom posjetu liječniku, a placebo je dat u drugom posjetu, a druga je skupina prilikom prvog posjeta dobila cjepivo protiv koronavirusa i placebo, a drugog dana je slijedilo cjepivo protiv gripe.

Studija je pokazala da je 97 posto sudionika reklo da bi bilo voljno primiti oba cjepiva odjednom u budućnosti. Studija je obuhvatila 679 dobrovoljaca na 12 lokacija diljem Engleske i Walesa.

Kompletni rezultati studije bit će objavljeni u medicinskom časopisu Lancet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!