20:25 / 12.04.2021.

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/B.A./HRT

Središnje europsko obilježavanje Gagarinova leta održano u Istri

U Puli je otkrivena Gagarinova bista

U Puli je otkrivena Gagarinova bista

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Prošlo je šezdeset godina otkad je prvi čovjek poletio u svemir. Riječ je o ruskom kozmonautu Juriju Gagarinu. Središnje obilježavanje u Europi održano je u Istri, gdje je odana počast izaslaniku ljudskog roda na putu prema zvijezdama.

Odsad će i Pulu krasiti poprsje Jurija Gagarina, čovjeka koji nam je otvorio put prema svemiru. U sklopu tjedna kozmonautike, Istra je danas bila središte slavlja u Europi.


- Dočekali taj veliki trenutak, za nas je to ipak veliko i jako smo sretni i uzbuđeni, tako da nadam se da će ljudi iz Istre to cijeniti, rekla je Rita Višnjić iz Udruge ruske nacionalne manjine u Istarskoj županiji "Ruski dom".


Bio je 12. travnja 1961., kišni dan kao i danas, let je trajao 12 sati, nakon čega je Gagarin postao nacionalni junak. Danas ga slave diljem svijeta. 


- Iznenađen sam činjenicom kako je Jurij Gagarin cijenjena ličnost u Hrvatskoj i u Puli. Sama činjenica da je to već treći spomenik Juriju Gagarinu u Hrvatskoj govori sama za sebe, rekao je veleposlanik Ruske Federacije u RH Andrej Nesterenko.

Zahvaljujući astronomskoj udruzi Vidulini, najveći kozmonaut svih vremena dobio je i planetarnu šetnicu.


- Stabla koja simboliziraju planete Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton posađena su na udaljenosti od Sunca u mjerilu kao što to stvarno izgleda u svemiru, rekao je Marino Tumpić, voditelj astronomske udruge Vidulini.


Gagarin je dobio i prigodno tiskano izdanje knjige "Osnova kozmonautike", tu je i sunčani sat, ali i cvjetna galaktika. Sve ono što je izvan našeg planeta, i zbog njega nam je danas - bliže!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!