Položaj žena u IT industriji u Hrvatskoj

31.08.2022.

11:19

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Nataša Kapov, Osnivačica ICT Supergirls Hrvatska

Nataša Kapov, Osnivačica ICT Supergirls Hrvatska

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Prema nekim podacima položaj žena u IT industriji u Hrvatskoj nije puno drukčije od položaja u ostatku Europske unije. U IT sektoru u Hrvatskoj svaka je sedma zaposlenica žena, a u Europskoj uniji svaka šesta. Prema jednom od podataka žene čine tek 14,3 posto zaposlenih u IT sektoru u Hrvatskoj.

Nataša Kapov, osnivačica ICT Supergirls Hrvatska gostujući u emisiji Studio 4 rekla je da moramo raditi na tome da povećavamo tu brojku.

- Žene mogu poprilično doprinijeti. Moramo ih u ranijoj dobi više motivirati kako bi odabrale ono što ima se sviđa, ali okolina ih ponekad demotivira, istaknula je. 

Dodala je kako interes postoji, ali da se on negdje oko 6. razreda osnovne škole gubi, te da je dokazano da je to zbog okoline, bilo to roditelji, prijatelji, učitelji...

Rekla je i kako je u školskom sustavu sve više programa i da je to je super, ali da je okolina dosta jaka.

- Mi trebamo mijenjati društvo, sebe, i svi trebamo početi od sebe, istaknula je. 

Na pitanje s kojim se poteškoćama susreću djevojke koje žele graditi karijeru u ICT-u ili STEM području, Kapov je rekla kako ima svega.

- Većina žena radi u firmama gdje je malo žena u menadžmentu, posebno u top menadžmentu, a iznimno ih je malo koje su osnivačice IT firmi ili direktorice. Znamo da moramo raditi da im omogućimo karijerno napredovanje, da im damo poguranac da se one mogu razvijati, rekla je. 

Istaknula je i kako ima poteškoća s napredovanjem.

- Toliko je mali postotak na voditeljskim pozicijama, da to ne može biti slučajnost. Nekih 10-15 posto ne može biti slučajnost da je baš toliko malo i da se žene nisu htjele ostvariti na tom području. Sigurno postoje barijere koje trebamo probiti. Bilo kakva konferencija, event, program, edukacija... pomaže da razbijemo barijere, jer to pridonosi raznolikosti i boljem poslovanju svih firmi, rekla je Kapov.

Dodala je kako već osmu godinu organiziraju event ICT Supergirls, koji potiče mlade djevojke i žene da odaberu karijeru u IT djelatnosti.

- Budući da su od okoline demotivirane event služi da bi se potaknule i da bi im pokazali roll modele. Nije stvar konferencije samo on što ćete na njoj čuti, nego upoznati roll modele i ostvariti neke kontakte, a tu su i mnogi drugi ljudi koji mogu pomoći i prenijeti znanja, zaključila je osnivačica ICT Supergirls Hrvatska.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!