Kakva nas budućnost očekuje?

10.05.2023.

19:48

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Međunarodna konferencija o trendovima u budućnosti

Međunarodna konferencija o trendovima u budućnosti

Foto: Dnevnik / IMS

Održana je treća međunarodna konferencija o trendovima u budućnosti "Future Tense". Kako ćemo poslovati i kako ćemo se družiti u bliskoj budućnosti - bile su teme mnogobrojnih panela. No nas je zanimalo koliko će umjetna inteligencija i tehnologija promijeniti naš način života.  

Što nas čeka u budućnosti, oduvijek je zanimalo ljudski rod.

- Tri glavna pojma u budućnosti bit će vrijeme, povjerenje i istina. I te tri stvari utjecat će na to kako ćemo dobivati informacije i kako ćemo odlučivati, rekla je direktorica The Future Hunters Erica Orange.

Pitali smo i umjetnu inteligenciju što nas čeka. Odgovor je bio prilično opširan, no jednostavan. Klimatske i demografske promjene uz starenje stanovništva, prebrz tehnološki napredak, globalizaciju te promjene u načinu rada i zdravstvenoj skrbi zbog sve bržeg načina života.

- Recimo ovdje mogu izmjeriti svoju razinu zabrinutosti prije nego što odem na sastanak i kao što možete vidjeti moja razina zabrinutosti je na vrlo visokim razinama, dodao je novinar HRT-a Kornat Vilović.

Naši tehnološki stručnjaci ne smatraju da će umjetna inteligencija prevladati, nego da će transformirati poslovni svijet.

- A onda se ljudi boje da će biti gubitka posla a mi uvijek kažemo, izgubit će se oni poslovi, ako to može raditi nekakav kompjuter onda bolje da to posla i nema, istaknuo je predsjednik Uprave Span d.d Nikola Dujmović.

Tehnologija može poboljšati napredak čovječanstva, no tajni sastojak za ljudsku genijalnost uvijek će ostati u nama samima, smatra vodeći neurokirurg u Hrvatskoj.

- Primjer je Albert Einstein koji je bez ikakve tehnologije samo uz olovku i papir osmislio teoriju relativiteta a svemira nikad nije vidio, kazao je pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava prof. dr. sc. Darko Chudy.

Možda ne moramo vidjeti svemir da bismo proniknuli u njegove tajne, no bez obrazovanja sigurno nećemo daleko stići. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!