Suradnja Sv. Katarine i izraelske korporacije: Stanično liječenje COVID-a i osteoartritisa

06.09.2022.

17:29

Autor: Hina/E.P.C.

Potpisivanje ugovora o suradnji Sv. Katarina i Bonus BioGroup

Potpisivanje ugovora o suradnji Sv. Katarina i Bonus BioGroup

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Stanično liječenje COVID-a i osteoartritisa te laboratorijska proizvodnja koštanog tkiva, ciljevi su strateške suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus BioGroup, koja je u utorak ugovorena u Zagrebu. 

Specijalna bolnica Sv. Katarina i Bonus BioGroup postavili su nove smjernice u liječenju bolesti COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama koje su pokazale odlične rezultate, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o strateškoj suradnji.


Izraelski liječnici Shai Meretzky i Tomer Bronstein predstavili su rezultate liječenja teških oblika COVID-a mezenhimnim matičnim stanicama, istaknuvši da se funkcija pluća normalizirala mjesec dana nakon liječenja.


Naglašeno je i da su identične rezultate objavili znanstvenici Sv. Katarine u suradnji s KBC-om Split, primijenivši mezenhimne matične stanice u oboljelog s teškom kliničkom slikom bolesti COVID-19.

Proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica 


Osim u liječenju COVID-a, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva, najavljeno je.


Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da te stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.


Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva, a utvrđeno je i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom.


Na kraju konferencije za novinare izraelski su znanstvenici prikazali u laboratorijskim uvjetima razvijenu kost, koja je prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti.


Sudionici konferencije istaknuli su da proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.


Predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac istaknuo je da su stanična terapija i regenerativna medicina novi iskoraci moderne medicine, dodavši kako ga posebno raduje što se ovom suradnjom hrvatsko zdravstvo i globalno pozicionira.


Na potpisivanju ugovora bio je i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor koji je također pozdravio, kako je rekao, uspostavu suradnje dviju sjajnih institucija koje, svojim rezultatima pomiču postojeće granice medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!