Ivančan Picek: Bitno je zaustaviti rast globalne temperature do 1,52 stupnja

23.03.2022.

15:39

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Branka Ivančan Picek

Branka Ivančan Picek

Foto: Izvor: / HRT/Shutterstock

Na današnji dan, 23. ožujka, obilježava se Svjetski meteorološki dan – ovogodišnja tema je 'rano upozorenje i djelovanje'.

- Tema se odnosi na rana upozorenja i prepoznavanje opasnih vremenskih i hidroloških pojava. To je izuzetno bitno, kako bi se mogli zaštititi. Poznato je da se u svjetlu klimatskih promjena broj tih ekstremnih vremenskih i hidroloških značajno povećava. Ukoliko se ne zaustavi planirani rast globalne temperature do 1,52 stupnja, broj tih promjena će u budućnosti biti značajno veći. Izuzetno je bitno, osim ranih najava na određenu ekstremnu i opasnu vremensku pojavu, imati dobru suradnju sa svim sektorima u društvu koji rade na zaštiti – prije svega civilna zaštita, da bi rano upozorili ljude i zaštitili se od tih nevremena, istaknula je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek.

Dodala je kako se proteklih desetljeća znanost, tehnologija i prognoze značajno poboljšavaju, i broj izgubljenih ljudskih života uzrokovanih prirodnim katastrofama se višestruko smanjio.

- Znanost meteorologije, ističe Ivančan Picek, uvelike ovisi o mjeriteljskom sustavu. Naše poprilično točne prognoze idu 10 dana unaprijed. Međutim, važno je prepoznati neku olujnu pojavu i nekoliko sati unaprijed, da se može alarmirati stanovništvo i na neki način zaštititi.

Galerija
Branka Ivančan Picek, Foto: Dobro jutro Hrvatska/HRT
Vesna Đuričić, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTZdenko Perušina, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTO Svjetskom meteorološkom danu, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTglavna meteorološka postaja DHMZ-a u Dubrovniku, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Predsjednica Hrvatskog meteorološkog društva Vesna Đuričić kaže kako se društvo sa svojim radom odlično uklapa u ovogodišnju temu Svjetskog meteorološkog dana.

- Društvo je u suradnji s udrugom Eko Kvarner dobilo projekt Europske Unije sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Naziv projekta je 'Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale ekstremnim vremenom – radi se o postavljanju sedam mjernih sustava za mjerenje tuče i jake kiše na području Kvarnera; u vinogradima, voćnjacima, maslinicima. Bit će razvijena i mobilna aplikacija koja će u realnom vremenu signalizirati da se takav ekstremni događaj dogodio. Doprinos cijelog projekta je kontrola šteta u poljoprivredi, smanjenje šteta u prometu, bolja koordinacija lokalnih vlasti i zaštita fotonaponskih panela kojih na Kvarneru ima jako puno, rekla je.

Hrvatsko meteorološko društvo svoj će dan, kaže Đuričić, proslaviti u petak 25. ožujka.

- Društvo svake godine na obilježavanje ovog dana dodjeljuje priznanja svojim članovima u 5 kategorija – priznanje za životno djelo, značajan doprinos razvoju i razvitku društva, značajan doprinos i popularizaciju meteorološke struke, priznanje mladom meteorologu i studentu meteorologije. Na taj način pratimo rad članova društva, koji su aktivni u svakoj akciji koja se događa, ističe.

Nekada se po starim poslovicama znalo kakvo vrijeme očekivati u koje doba godine – gube li se danas granice između godišnjih doba i treba li se bojati klimatoloških promjena?

Ivančan Picek ističe kako je normalno da se klima mijenja.

- Svi smo svjedočili prije dvije godine sasvim suprotnim vremenskim prilikama nego što su trenutno – padao je snijeg i bilo je izuzetno hladno, za razliku od vedrine kojoj svjedočimo ovih dana, zaključuje.

A još poneka zanimljivost mogla se čuti i tijekom poslijepodnevnog gostovanja dr. sc. Branke Ivančan Picek u emisiji "Kod nas doma".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!