T-stanice jače i od najzaraznijih sojeva koronavirusa

31.03.2021.

16:16

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Ključna komponenta imunosnog sustava poznata kao T-stanica učinkovito se bori protiv najzaraznijih varijanta Covida 19 i povećanog rizika od reinfekcije, kaže se u studiji američkih znanstvenika.

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da bi određene varijante koronavirusa mogle bi snažnije od imunosne zaštite antitijela i cjepiva, piše Reuters. Antitijela koja blokiraju koronavirus da se veže na ljudske stanice - samo su jedan dio priče, kaže se u studiji koju su proveli znanstvenici s Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID).

Drugi dio priče čine limfociti T - nazivaju se još 'ubojite T-stanice' zato što uklanjaju zaražene stanice i tako zajedno s anitijelima priječe najteže oblike bolesti. Znanstvenici su analizirali krv 30 osoba koje su se oporavile od COVID-a prije nego što su se pojavile nove zaraznije varijante.

Zaraznije varijante opasnije za antitijela

Iz tih uzoraka identificirali su specifični oblik T-stanica (limfocit T CD8) koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija France Presse. Zatim su proučavali hoće li T-stanice biti sposobne prepoznati tri glavne (zaraznije) varijante SARS-CoV-2, a to su B.1.1.7 (koja se pojavila u Velikoj Britaniji), zatim B.1.351 (identificirana u Južnoj Africi) i B.1.1.248 (varijanta iz Brazila).

Svaka od tih varijanata nosi mutaciju u području proteina S (spike), "šiljaka" na površini virusa s pomoću kojih napada ljudske stanice, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke. Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitijela, koje ih teže prepoznavaju.

T-stanice potpuno prepoznaju nove sojeve

U slučaju koronavirusa antitijela se vežu na šiljak kako bi spriječila virus da inficira stanice, a limfociti T (T-stanice) zaduženi su za "ubijanje" već zaraženih stanica. Znanstvenici su ustanovili da su odgovori T-stanica uglavnom očuvani i da one mogu prepoznati praktički sve mutacije u proučenim varijantama, a što nije slučaj s antitijelima.

- Naši podaci, ali i rezultati drugih skupina, pokazuju da T-stanice u odgovoru na Covid-19 u pojedinaca zaraženih prvim varijantama koronavirusa mogu potpuno prepoznati glavne nove varijante iz UK-a, Južne Afrike i Brazila, rekao je Andrew Redd iz NIAID-a i Sveučilišne škole za medicinu Johns Hopkins koja je vodila studiju.

Ova studija dopunjava prethodnu koja je također sugerirala da se zaštita T-stanica očuvala i pri drugim varijantama koronavirusa. Znanstvenici s NIAID-a smatraju da su potrebne nove studije koje bi potvrdile njihova otkrića. Njihov je rad objavljen u Open Forum Infectious Diseases, ali ga još nisu recenzirali neovisni stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!