Na 'Ruđeru' znaju sve tajne Jadrana

22.10.2021.

06:59

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/P.F./HRT

Tajne Jadrana: sve nijanse žute i zelene

Tajne Jadrana: sve nijanse žute i zelene

Foto: Dnevnik / HRT

S europskim projektnim portfeljem vrijednim 110 milijuna eura, Institut Ruđer Bošković naša je najuspješnija znanstveno-istraživačka institucija u povlačenju novca iz europskih fondova. Nositelj su strateških projekata, pa su ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili svoj Centar izvrsnosti BioCroPro.

Sve nijanse žute i zelene - u laboratorijskim tikvicama tresu se alge u različitim fazama razvoja.

- Mi uzgajamo mikroalge koje smo izolirali iz jadranskog mora ili uzoraka nekih slatkovodnih. Što je zelenija alga to znači da imamo više biomase odnosno više samih stanica mikroalgi unutra,  objasnio znanstveni asistent na projektu "Bioprospecting" Denis Vadlja.

- Znači u ovim dvjema tikvicama se nalazi ista alga, ali u različitim uvjetima, ovo žuto je stresirana alga, a ova zelena je u fazi rasta, dodao je stručni suradnik na projektu "Superhrana" Elvis Djedović.

Iznimno slana ili 
kisela voda i snažna svjetlost - stres su za alge, zbog čega se aktiviraju njihove obrane. Tako nastaju novi spojevi koje istražuje 20-ak mladih znanstvenika u "Ruđerovu" Znanstvenom centru izvrsnosti.

- Svaki dan je drugačiji i nikad ne znate što ćete naći, i to je zajednička karakteristika tog projekta - upuštamo se u nepoznato, istaknula je Sanja Babić, suradnica Laboratorija za biotehnologiju u akvakulturi s  Instituta "Ruđer Bošković".

- Ponosna sam na to što smo dobili odlične i sjajne rezultate koji su primjenjivi za naše gospodarstvo, rekla je Rozelinda Čož-Rakovac, voditeljica Centra za Bioprospecting, IRB.

Na dobitku su prehrambena, kozmetička i farmaceutska industrija. U bioprospecting istraživanja uloženo je 37 milijuna eura europskog novca, a napreduju li prema planu - osobno je provjerila resorna ministrica.

- Obilazit ćemo sve projekte koji su ugovoreni i koji su od velikog značaja kako bi dinamizirali aktivnosti i što je moguće više završili ih u naredne dvije godine, najavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.

U budućnost projekta BioProCro nitko ne sumnja jer Jadransko more krije velik biološki potencijal koji tek treba istražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!