Trojici Nobel za fiziku jer su pomogli razumijevaju klimatskih promjena

05.10.2021.

14:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Trojici Nobel za fiziku

Trojici Nobel za fiziku

Foto: Pontus Lundahl / REUTERS

Amerikanac japanskog podrijetla Syukuro Manabe, Nijemac Klaus Hasselmann i Talijan Giorgio Parisi dobitnoici su Nobleove nagradu 2021. za fiziku jer su svojim radovima pomogli razumijevanju kompleksnih fizikalnih sustava poput klimatskih promjena na Zemlji, objavio je danas žiri.


Priznanje za njihov znanstveni rad dolazi u trenutku kada zvona u svijetu snažno zovu na uzbunu zbog klimatskih promjena i u jeku priprema za samit o klimi COP26 u škotskome gradu Glasgowu krajem listopada koji bi trebao donositelje odluka potaknuti da učine više za spas planeta.

Stručnjaci za meteorologiju Syukuro Manabe, rođen u Japan prije 90 godina, a danas stanovnik Sjedinjenih Država i Nijemac Klaus Hasselmann (89), dijele polovinu nagrade jer su "izradili fizikalni model klime na Zemlji i kvantificirali varijabilnost te predvidjeli na pouzdan način globalno zatopljenje", objasnio je svoju odluku Nobelov odbor.

Švedski odbor odaje priznanje Manabeu koji je 60-ih godina udario temelje djelovanju plinova s učinkom staklenika čime je pokazao da razine CO2 u atmosferi odgovaraju rastu temperature na Zemlji.

Hasselman, koji živi u Hamburgu, nagrađen je jer je uspostavio pouzdane klimatske modele unatoč velikim meteorološkim varijacijama.

Talijan Parisi nagrađen je odvojeno kao znanstvenik koji je "otkrio interakciju poremećaja i oscilacija fizikalnih sustava". Otkrio je "skrivena pravila" iza prividno slučajnih kretanja i kovitlanja plinova ili tekućina".

Ti su radovi "među najvećim doprinosima" teoriji kompleksnih sustava, navodi žiri.

- Ovogodišnja nagrada odaje priznanje novim metodama koje omogućuju da ih se opiše i predvidi njihovo dugoročno ponašanje, ističe Švedska kraljevska akademija znanosti.

Manabe je danas na Sveučilištu Princeton u SAD-u, Hasselmann radi na Institutu Max Planck za meteorologiju u Hamburgu, a Parisi na Sveučilištu Sapienza u Rimu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!