Tržište čipova za osobna računala ima najveći pad od 80-ih godina

10.02.2023.

13:20

Autor: P.F./Hina/HRT

Čipovi za računala

Čipovi za računala

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tržište čipova za osobna računala trenutačno bilježi najveći pad od 80-ih godina prošlog stoljeća, vjerojatno najgori u povijesti sektora - pokazala je analiza savjetodavne tvrtke Mercury Research, a izvijestio predsjednik kompanije Dean McCarron. 

Analiza Mercury Research, osim ogromnog pada tržišta čipova zabilježila je analizom i kako je proizvođač čipova AMD do kraja 2022. osvojio gotovo trećinu svjetskog tržišta procesora. Tako je smanjio zaostatak za liderom Intelom koji je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora, s tržišnim udjelom u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju od 68,7%.

AMD-ov je udio iznosio 31,3% i bio je veći gotovo za tri postotna boda nego na kraju 2021., prema Mercury Researchu.

Potrošači su tijekom pandemije razgrabili osobna računala i laptope kako bi mogli raditi od kuće, a sada manje kupuju zbog visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti, objasnio je predsjednik Mercury Researcha Dean McCarron.

Pad prodaje zabilježio je i Apple, ključni klijent britanske inženjerske tvrtke Arm, čiji se tržišni udio smanjio s 14,6% u trećem tromjesečju na 13,3% u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Veći je ipak nego na kraju 2021. kada je iznosio 10,3%.

AMD nije želio komentirati Mercuryjevo izvješće, a Arm nije odmah bio dostupan za komentar.

Britanska kompanija projektira čipove i izdaje licence za svoju tehnologiju informatičkim divovima popout Applea i Qualcomma koji je upotrebljavaju za proizvodnju čipova, objašnjava Reuters. Vlasnik je Arma japanska Softbank Group Corp.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!