13:26 / 27.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Uz nove varijante više koronavirusa u zraku

Delta soj

Delta soj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nove varijante koronavirusa, koji uzrokuje bolest COVID-19, mogle bi se sve uspješnije širiti zrakom, sugerira nova studija.

Znanstvenici su otkrili da su pacijenti zaraženi alfa-varijantom virusa - dominantnim sojem koji je cirkulirao tijekom provođenja studije - izbacili 43 do 100 puta više virusa u zrak od ljudi zaraženih izvornom verzijom koronavirusa.

Nešto od toga bilo je posljedica činjenice da su pacijenti zaraženi alfom imali povećanu količinu virusa u nosnim brisovima i slini.

No, količina izdahnutog virusa bila je 18 puta veća nego što se moglo objasniti većim virusnim opterećenjem, prema radu objavljenom u časopisu Clinical Infectious Diseases.

Znanstvenici su također otkrili da labavo pritegnute maske za lice koje nose pacijenti s blagim COVID-om mogu smanjiti količinu virusnih čestica u okolnom zraku za oko 50 posto.

- Znamo da je delta-varijanta koja sada cirkulira još zaraznija od alfa-varijante, rekao je koautor rada Don Milton sa Škole javnog zdravlja Sveučilišta Maryland.

- Naše istraživanje pokazuje da varijante postaju sve bolje u putovanju zrakom, pa, osim cijepljenja, moramo osigurati bolju ventilaciju i nositi maske koje su priljubljene uz lice kako bismo spriječili širenje virusa, naglašava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!